Grip sjansen, Valgerd!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er sørgelig å se hvor dårlig kulturfeltet er kommet fra neste års statsbudsjett, og forslaget gir et sterkt inntrykk av at det ikke ligger noen politisk vilje bak. Her er ingen offensiv satsing. Det er preget av byråkratiets status-quo-politikk, og har ingen påviselig retning. Det mest iøynefallende er det som er gitt opp: arkitekturmuseet i Oslo og teaterbygget i Tromsø.
  • Slik framstår kulturbudsjettet som de tapte muligheters budsjett. Arkitekturmuseet var en fugl som fløy forbi i fjor sommer da den gamle Norges Bank-bygningen ble aktuell. Bygningen i seg selv er et arkitektonisk klenodium, og Sverre Fehn, vår internasjonalt mest anerkjente arkitekt, påtok seg både å tilrettelegge det gamle og tegne en ny paviljong. Det ville bli et verdig større bygg av ham i hovedstaden, ufattelig nok også hittil det eneste. Regjeringen Stoltenberg så de kulturpolitiske mulighetene i dette, og slo til da skipsreder Jens Ulltveit-Moe stilte 10 millioner kroner til disposisjon.
  • Men planen støtte åpenbart an mot byråkratiets store visjoner om museumssamling på Tullinløkka. Derfor bruker departementet nå de ennå høyst usikre overslagene for hva restaureringen av Grosch-bygningen vil koste, som argument for å skrinlegge det hele for igjen å se museet i sammenheng med Det nasjonale kunstmuseet på Tullinløkka.
  • Det bygges nå arkitekturmuseer overalt i Europa, og skissen for det norske har vakt oppmerksomhet under presentasjoner i internasjonale fora. I ei tid da norske arkitekter gjør seg sterkt gjeldende internasjonalt, burde også kulturminister Valgerd Svarstad Haugland se en mulighet til å markere seg som kulturpolitiker ved å virkeliggjøre dette prosjektet. Jens Ulltveit-Moe har nå skissert en kompromissløsning, og den bør kunne danne utgangspunkt for en ny vending når museet og kulturministeren møtes i dag. Svarstad Haugland har allerede sagt til Dagbladet at dette forandrer saken. Derfor bør hun allerede i dag ta en telefon til arkitekt Fehn og si at det hele er i orden. Slik kan statsråden vise at hun er herre i eget hus.