Gripende minnestund for Maiken

Flagget vaier på halv stang utenfor Svelvik ungdomsskole. Én elev mangler. Bygda er blitt stedet hvor det skjedde et drap. -Lørdag våknet Svelvik til nyheten om en meningsløs handling. En ung jente fikk livsstrengen kuttet av i en alder av 15 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik lyder rektors første ord til elevene på Svelvik ungdomsskole mandag morgen. Én elev mangler blant de 250 ungdommene. Maiken Aanes Christensen i klasse 10A ble drept natt til lørdag, slått i hjel i sitt eget hjem - av en 19 år gammel gutt.

Rektor Martin Kjølås tar imot elevene i gymsalen første time. Stille går de inn forbi det lille bordet med to hvite kubbelys og bildet av Maiken. Noen gråter, de fleste er helt stille. Dempet orgelmusikk fyller forsiktig gymsalen.

-Våre tanker går til de pårørende familiene, også familien til gjerningsmannen. Det er mange ofre for denne uforståelige handlingen, sier rektor Kjølås til elevene.

Rektoren forteller om den siste samtalen han hadde med Maiken. Han beskriver henne som en reflektert og modig jente med meningers mot.

-Hun hadde reflektert over mange ting i livet sitt, sier Kjølås.

Sorgen

Sogneprest Einar Salvesen forteller hvor viktig det er å snakke om sorgen alle føler. Svelvik er et lite sted. Det er bare én ungdomsskole, med 250 elever og 30 ansatte. De fleste kjente Maiken.

-Det er som en uvirkelig drøm, et mareritt. Vi leser i avisen at slike ting skjer andre steder. At det skulle skje i stille, vakre Svelvik er utenkelig, sier sognepresten.

Presten oppfordrer alle til å snakke om sorgen og slippe følelsene ut - både sorg, sinne og forvirring.

- Men først og fremst må vi være snille mot hverandre, oppfordrer Salvesen.

Svelvik kirke ble holdt åpen mandag kveld, for dem som ville tenne et lys eller ha en minnestund i stillhet.

(NTB)