Gripende minnestund på drapsstedet

STAVANGER (Dagbladet): Under høylytte klagerop uttrykte en forsamling på flere hundre kurdere sin åpenlyse sorg over tapet av en avholdt mann - Taher Hamidi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taher Hamidis (37) enke, Tapouk Tahrmineh Behzad (29) brøt helt sammen da hun klokka 18.00 fikk se stedet der hennes mann ble likvidert natt til søndag.

Enken ble støttet av sine nærmeste venner og bistandsadvokat Ragnhild Øverland. På veien bort til selve drapsstedet tok følelsene totalt overhånd. Det gjorde et dypt inntrykk på alle å være vitne til hvordan den sørgende kvinnen sørget ved blomsterhaugen på selve drapsstedet. Voksne menn og kvinner gråt åpenlyst og delte kvinnens sorg og fortvilelse.

På dette tidspunktet var det de færreste som ante at det var drapsofferets aller nærmeste venn som var blitt pågrepet og siktet for det blodige drapet. Bestevennen hadde også deltatt i forberedelsene til minnestunden.

- Ja, vi stusser litt over at han ikke er til stede, sa en kurder som kjenner både Hamidi og bestekompisen.

Etter markeringen på parkeringsplassen fortsatte minnestunden på Bekkefaret bydelshus der den Kurdiske Demokratiske Foreningen sto bak arrangementet. Formannen i Foreningen for kulturutvikling i iranske Kurdistan, Jafar Hamidi, sa til Dagbladet like etter minnehøytideligheten at kurderne føler seg lettet og samtidig sørger over at politiet har siktet en person for drapet.

- Vi vil la politiet få ro til å drive sine undersøkelser i fred slik at de kan fullføre prosessen med høyeste nøyaktighet, uttalte Hamidi, som trass i navnelikheten ikke er i slekt med drapsofferet.

Han beskriver den drepte som en hederskar:

- Han var en rolig og modig mann. Taher var politisk aktiv og kjempet for de demokratiske verdiene, sier Hamidi.

- De siste dagene har jeg fått hundrevis av telefoner fra kurdere i Skandinavia og resten av Europa som viser sin deltakelse og avsky over drapet, sier han.