Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gris smittet av svineinfluensa

For første gang er det oppdaget svineinfluensa hos gris i Norge.

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

For første gang er det oppdaget svineinfluensa hos gris i Norge. Besetningen i en gård i Nord-Trøndelag er nå båndlagt av Mattilsynet.

Mattilsynet fikk før helgen melding om at en røkter som jobbet med den aktuelle besetningen hadde fått påvist svineinfluensa, og det ble derfor tatt prøver av bestanden.

Prøvene på gården ble tatt fredag, og etter analysene hos Veterinærinstituttet i Oslo ble det lørdag bekreftet at prøvene var positive.

Første gang i Norge

Svineinfluensaen A1N1 er en luftveissykdom hos gris. Det er en variant av influensa A (H1N1) som er den svineinfluensavarianten mennesker får. Det betyr at det for første gang er påvist svineinfluensa hos gris i Norge, og at det også for første gang er påvist smitte av svineinfluensa fra mennesker til dyr.

- Vi har hatt svært få tilfeller også ellers i verden hvor smitte har gått fra mennesker til gris. I Norge har vi heller ikke hatt noen forekomster av den vanlige svineinfluensaen som er spesifikk for gris, og vi ønsker å gjøre det vi kan for å forebygge at influensa A-viruset får fotfeste i norsk svinebestand. Det kan føre til et vedvarende større tap for griseproduksjon i Norge, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, til NTB.

Røthe Knudtsen understreker at det ikke er noen fare forbundet med å spise kjøttprodukter av svin, og sier at sykdomsbildet hos griser er det samme som hos mennesker.

- Folk blir ikke smittet av å spise svinekjøtt. Grisene får samme symptomer som mennesker, altså luftveisproblemer, hoste, nysing, svekket allmenntilstand og dårlig matlyst. Etter en ukes tid friskner de til, og det er en lav dødelighetsfaktor, sier han.

Forholdsregler innført

Besetningen på gården i Nord-Trøndelag er nå båndlagt, slik at det ikke kommer dyr verken til eller fra gården, og Mattilsynet følger opp med kartlegging og prøvetaking av besetninger i nærheten. Mattilsynet vil også følge opp andre dyr som kan ha vært i kontakt med besetningen det gjelder.

- Resultatene av prøvene vi tar av de nærliggende besetningene, vil vise om vi bare har en enkeltsituasjon eller om vi har spredning videre, men det er så langt ingen grunn til å si at det dreier seg om et ukontrollert smittetilfelle, sier Røhne Knudtsen.

Mattilsynet oppfordrer nå gårdbrukere med svinehold til å gjøre seg kjent med tiltak for å hindre smitte med influensaviruset fra mennesker til gris.

I verste fall kan noen av tiltakene som må settes i verk, dreie seg om slakting av besetninger, men Røhne Knudtsen tror ikke det nødvendigvis går så langt.

- Det dreier seg kun om én besetning, så jeg tror ikke juleribba er i fare, sier han.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling