Gris smittet av svineinfluensa

For første gang er det oppdaget svineinfluensa hos gris i Norge.

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

For første gang er det oppdaget svineinfluensa hos gris i Norge. Besetningen i en gård i Nord-Trøndelag er nå båndlagt av Mattilsynet.

Mattilsynet fikk før helgen melding om at en røkter som jobbet med den aktuelle besetningen hadde fått påvist svineinfluensa, og det ble derfor tatt prøver av bestanden.

Prøvene på gården ble tatt fredag, og etter analysene hos Veterinærinstituttet i Oslo ble det lørdag bekreftet at prøvene var positive.

Første gang i Norge

Svineinfluensaen A1N1 er en luftveissykdom hos gris. Det er en variant av influensa A (H1N1) som er den svineinfluensavarianten mennesker får. Det betyr at det for første gang er påvist svineinfluensa hos gris i Norge, og at det også for første gang er påvist smitte av svineinfluensa fra mennesker til dyr.

- Vi har hatt svært få tilfeller også ellers i verden hvor smitte har gått fra mennesker til gris. I Norge har vi heller ikke hatt noen forekomster av den vanlige svineinfluensaen som er spesifikk for gris, og vi ønsker å gjøre det vi kan for å forebygge at influensa A-viruset får fotfeste i norsk svinebestand. Det kan føre til et vedvarende større tap for griseproduksjon i Norge, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer