Grise- riggen stengt

STAVANGER (Dagbladet): Rapporter om seksuell trakassering, mobbing, slåsskamper, sikkerhetsproblemer og elendige sanitære forhold førte til at Saga stoppet arbeidet på boreriggen «Noble Al White». Oljearbeidere omtaler riggen som «Devil's Island» - Djeveløya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinnelig catering-vikar om bord ble utsatt for seksuell trakassering av en engelskmann. Hun kom gråtende til kolleger - men ønsket ikke å rapportere hendelsen fordi hun var redd for å miste jobben.

- Vi fikk nok da en toolpusher, boreleder, på nattskift fylte kaffekoppen med kokende vann og helte det i skrittet på en portugisisk medarbeider etter langvarig trakassering, sier den rutinerte oljearbeideren Egil Bøe (46) til Dagbladet.

- Grisehus

- Jeg har vært i Nordsjøen i tjue år, men aldri opplevd liknende tilstander. Riggen er et grisehus, og jeg er redd for helsa mi, sier Egil Bøe.
Bøe jobber som sementer for selskapet BJ Service på skandaleriggen «Noble Al White» på Varg-feltet. Den sindige oljearbeideren er rystet over det han har opplevd siden han kom om bord i februar i år.

Nei til «Kielland»

Operatøren Saga har stengt riggen etter avsløringene om trakassering, slåsskamper og uakseptable arbeidsforhold. Bøe ønsker ikke å dra tilbake før Noble Drilling i Aberdeen har ryddet opp.

- Bare en gang før har jeg klaget på forhold i Nordsjøen. I 1980 sa jeg til kona at jeg aldri mer ville ut på «Alexander Kielland». Noen dager seinere satt jeg på «Bravo» da «Kielland»-plattformen tippet rundt. Det er 18 år siden.
I går møtte Bøe i Oljedirektoratet og fortalte om sine erfaringer på skotskeide «Noble Al White». I månedsvis har han klaget på ting som ikke har fungert om bord. Manglende lås på baderom blir uansett småtterier mot det enkelte har fått oppleve om bord, påpeker Bøe.

Slåsskamper

Besetningen på «Noble Al White» består for det meste av engelskmenn, portugisere og nordmenn. Tillitsvalgte for de fagorganiserte arbeiderne rapporterer om tre tilfeller av slåsskamper på riggen. En gang oppsto det krangling og slåsskamp i messe og oppholdsrom mellom boredekksarbeider og tårnmann.

En annen gang direkte slåsskamp i skifterom mellom kranfører og hjelpearbeider.

- Denne slåsskampen var et resultat av lang tids mobbing. Hjelpearbeideren ble gjentatte ganger sparket i rumpa når han skulle ta på seg arbeidsklær. Hjelpearbeideren ble flyttet til en annen rigg. Kranføreren fikk bli.

Ekskrementer

De tillitsvalgte reagerer også kraftig på manglende personlig og felles hygiene om bord:
- Når du finner menneskelige ekskrementer i såpeboksen, sier dette seg selv, heter det i notatet fra riggarbeiderne.
Det blir videre raportert om mobbing med rasistiske overtoner, kafferom som likner grisehus, sanitære mangler, sikkerhetsproblemer som overbelastning av plattformen, og brudd på brannsikringsbestemmelsene.

I møtet med Oljedirektoratet i går fikk Egil Bøe opplyst at OD ikke har vurdert riggen som en fare for liv og helse.

- Men vi opplever at det på ett eller annet vis kommer eksos inn i lugarene, og det bekymrer meg. Alle klager på dette, sier han, og legger til:
- Sjøl på gamle rigger i Nordsjøen pleier arbeidsmiljøet å være godt.