Grisebillig kjøtt

EIDSKOG (Dagbladet): Kjøpmann Anstein Sandberg skjærer ned prisene og selger trolig Norges billigste svinekoteletter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi kan ikke legge oss ned og sutre, sier kjøpmann Anstein Sandberg som har butikk i Skotterud i Hedmark, bare ti minutter fra svenskegrensa. Sammen med grisebonden Arne Bonnerud utfordrer han sine svenske kolleger med billigsalg på svinekoteletter. Et samarbeid begge tjener fett på.

Dropper mellomledd

Hvordan de får det til? Jo, det er så enkelt, så: Grisebonden Bonnerud sender grisene til Gildes slakteri for avliving, slik han er blitt pålagt av lover og veterinærmyndigheter. Men i stedet for at Gilde stykker grisen opp i koteletter, svinesteik og flintsteik, selger han hele skrotten til kjøpmann Sandberg.

- Så skjærer vi grisen selv her i butikken, og dermed har vi hoppet over et fordyrende mellomledd, sier Sandberg. Resultatet er at kjøpmannen i Skotterud kan selge svinekoteletter som er 20 kroner billigere enn Rimi-butikken på den andre siden av veien. Og hele 25 kroner billigere enn Prix-butikken.

Alle tjener fett

Også grisebonden Bonnerud er fornøyd med ordningen. Han får rundt én krone mer for kiloen.

Utgangspunktet for samarbeidet mellom Bonnerud og Sandberg er det som nå sprer seg over hele Europa. Nemlig opprinnelsesmerking. Kundene vil vite hvor kjøttet kommer fra, at de har hatt et godt liv. Og derfor utnytter kjøpmann Sandberg lokalpatriotisme når kjøttet skal selges. På plakater i butikken reklamerer han med «Eidskog-gris». Et ord som hos de fleste nordmenn smaker langt bedre enn «EU-gris».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer