Grisebillig kjøtt

EIDSKOG (Dagbladet): Kjøpmann Anstein Sandberg skjærer ned prisene og selger trolig Norges billigste svinekoteletter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke legge oss ned og sutre, sier kjøpmann Anstein Sandberg som har butikk i Skotterud i Hedmark, bare ti minutter fra svenskegrensa. Sammen med grisebonden Arne Bonnerud utfordrer han sine svenske kolleger med billigsalg på svinekoteletter. Et samarbeid begge tjener fett på.

Dropper mellomledd

Hvordan de får det til? Jo, det er så enkelt, så: Grisebonden Bonnerud sender grisene til Gildes slakteri for avliving, slik han er blitt pålagt av lover og veterinærmyndigheter. Men i stedet for at Gilde stykker grisen opp i koteletter, svinesteik og flintsteik, selger han hele skrotten til kjøpmann Sandberg.

- Så skjærer vi grisen selv her i butikken, og dermed har vi hoppet over et fordyrende mellomledd, sier Sandberg. Resultatet er at kjøpmannen i Skotterud kan selge svinekoteletter som er 20 kroner billigere enn Rimi-butikken på den andre siden av veien. Og hele 25 kroner billigere enn Prix-butikken.

Alle tjener fett

Også grisebonden Bonnerud er fornøyd med ordningen. Han får rundt én krone mer for kiloen.

Utgangspunktet for samarbeidet mellom Bonnerud og Sandberg er det som nå sprer seg over hele Europa. Nemlig opprinnelsesmerking. Kundene vil vite hvor kjøttet kommer fra, at de har hatt et godt liv. Og derfor utnytter kjøpmann Sandberg lokalpatriotisme når kjøttet skal selges. På plakater i butikken reklamerer han med «Eidskog-gris». Et ord som hos de fleste nordmenn smaker langt bedre enn «EU-gris».

Betaler for kvalitet

- Kvaliteten på svinekjøtt svinger veldig, og det vil kunder etter hvert bli oppmerksomme på. Kundene vil betale for kvalitet. Godt kjøtt vil oppnå god pris. Mindre godt kjøtt vil oppnå mindre gode priser, sier Sandberg.

Sandberg mener at trusselen fra Sverige er sterkt overdrevet. For 11 år siden hadde Sandberg og hans kolleger i Skotterud en omsetning på 25 millioner kroner. Nå omsetter de for 70 millioner.

For det er nemlig ikke bare nordmenn som reiser over grensa for å handle. Prisbevisste svensker kommer like gjerne andre veien.

- Smuglervare

- Svenskene kommer hit for å handle fisk, brød, mineralvann på flasker, matoljer, hermetikk og ris. Ris er blitt den reneste smuglervaren.

- Men den største pengeflommen går vel østover?

- Grensehandelen svinger hele tida. Akkurat nå når pengene strømmer fra Norge til Sverige, sutrer vi. For noen år siden var det vi som hadde fordelen av det.

- Og da holdt dere kanskje kjeft?

- Selvsagt.

Kjøttprisene

Rimi: Nakkekoteletter kr 69,90, svinekoteletter kr 69,00, kjøttdeig kr 74,70

Prix: Nakkekoteletter kr 74,90, svinekoteletter kr 79,80, kjøttdeig kr 64,90

Kjøpmann Sandberg: Nakkekoteletter kr 49,90, svinekoteletter kr 49,90, kjøttdeig kr 69,90

ICA Charlottenberg: Nakkekoteletter kr 39,90, svinekoteletter kr 54,90, kjøttdeig kr 39,90 Alle priser er pr. kilo.

<B>BILLIGE:</B> Grisebonde Arne Bonnerud mener at lykkelige griser gir godt kjøtt. I dette tilfellet også billig kjøtt.