Grisebonden skjøt ikke ulven

Politiet beklager. Det var grisebondens nabo som skjøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grisebonde Arild Bakken ble feilaktig beskyldt for å ha skutt en ulv på eiendommen sin på Styggberget i Elverum lørdag. Politiet beklager at de ga mediene feil opplysninger.

- Vi beklager på det sterkeste feilen fra vår side. Vi fikk først opplysninger om at det var grisebonden som hadde skutt ulven, men så viste det seg å være feil. Ulven ble skutt på grisebondens eiendom. Det er beklagelig at mistanken klistres til feil person, sier politiinspektør Odd Henning Svalheim i Hedmark politidistrikt til NTB.

Frykter forfølgelse

Grisebonden selv, Arild Bakken, frykter at han blir hengt ut dersom misforståelsen ikke blir oppklart.

- Jeg frykter å bli forfulgt og aksjonert mot. Man vet aldri hvor fanatiske folk kan være i slike saker. Vi vet jo at rovdyrproblematikken er komplisert og at mange blir opprørt når en ulv blir skutt, sier Bakken til NTB.

Han hadde søndag ikke foreløpig ikke fått negative reaksjoner, men var på vakt.

- Jeg har ikke merka noen ting, men det har ikke gått så mange timer ennå. Jeg ble oppringt fra noen på Romerike som hadde sett bilde av meg og sønnen min og en gris i avisen, der det sto at jeg hadde skutt ulven. Det er tragisk å bli hengt ut som ulveskytter uten å være det, sier Bakken.

Politietterforskes

Lørdag ble en ulv skutt på Bakkens eiendom og en av Bakkens griser ble funnet død like etter.

- Ifølge veterinæren døde den av hjertestans. Om det har noen sammenheng med ulven, vet jeg ikke. Å uttale seg om det blir bare spekulasjoner, sier Bakken.

Bonden som faktisk skjøt ulven blir etterforsket av politiet.

- Vi har allerede avhørt skytteren og ulven er sendt til obduksjon. Vi skal også avhøre personer som skal forklare seg om hva som har hendt like før og like etter skuddene falt. Dessuten har vi fått en åstedsrapport fra teknikerne og skal få en veterinæruttalelse om hva som er skjedd med grisen, sier politiinspektør Svalheim til NTB.

- Nødverge

Bonden som skjøt ulven hevder han skjøt i nødverge.

- Det er jo straffbart å skyte ulv. Vi etterforsker hvorvidt det er riktig å anvende Viltlovens paragraf 11 som omhandler nødverge. Hvis vilkårene i denne paragrafen oppfylles, har ikke bonden utført en straffbar handling. Dersom vi finner at vilkårene ikke oppfylles, har bonden ulovlig skutt en ulv og for det er strafferammen i fengsel to -tre år, sier Svalheim.

Han understreker at bonden foreløpig har status som mistenkt.

- Det er for tidlig å si hva vi innstiller på overfor statsadvokaten. Saken kan bli henlagt også, sier politiinspektøren.

(NTB)

SKJØT IKKE: Grisen døde som følge av hjertestans, og det var ikke grisebonden som skjøt, men naboen som driver med sauer opplyser politiet i dag.