Grisebønder til angrep mot politiet i Kairo

Kristne mot muslimer. 300 000 griser skal slaktes. Titusener i Kairos slumområder.

SKAL SLAKTES: De egyptiske myndighetene begynte i går slaktingen av landets grisebestand. Dette tiltaket har blitt kritisert av blant annet FN, som mener det er unødvendig. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
SKAL SLAKTES: De egyptiske myndighetene begynte i går slaktingen av landets grisebestand. Dette tiltaket har blitt kritisert av blant annet FN, som mener det er unødvendig. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Det har i dag vært flere sammenstøt mellom det lokale politiet og grisebøndene i Egypts hovedstad Kairo, melder BBC.

Mer enn 300 personer kastet stein og flasker mot politiet, som svarte med å skyte tåregass og gummikuler mot demonstrantene.

Bor på søppelfyllinger
Bakgrunnen for gateslagsmålene er grisebøndenes forsøk på å stoppe den annonserte slakten av dyrene, som har fått skylden for å stå bak det nyeste influensautbruddet over hele verden.

Egyptiske myndigheter annonserte på onsdag at alle landets 300 000 griser skal slaktes, for å unngå spredning av svineinfluensaen.

Ifølge offisielle tall finnes det omkring 60 000 griser bare i hovedstaden.

Flesteparten av disse holder til i slumområder.

Den primære næringskilden her er søppelfyllinger, både for mennesker og dyrene.

Rammer en minoritet
Slakteplanene er kontroversielle på flere plan.

Omkring ti prosent av Egypts befolkning er kristne.

Det er også bare denne gruppen som driver med griseoppdrett og spiser svinekjøtt.

Myndighetenes pålegg om å avlive hele svinebestanden sees derfor på som som nok et statlig angrep mot denne minoriteten.

Får kritikk
FNs helse- og smitteeksperter har gått ut og karakterisert den planlagte slaktingen som helt unødvendig.

Ingen har på nåværende tidspunkt blitt syke av svineinfluensa i Egypt.

Det finnes heller ikke bevis på at landets grisebestand er bærere av viruset som forårsaker sykdommen.

Forskere er på nåværende tidspunkt ikke sikre på om griser er årsaken til sykdomsutbruddet.

De første testene av den nye influensaen viste at viruset hadde mange likhetstrekk med influensaen som er vanlig blant griser i Nord- og Sør-Amerika, ifølge det amerikanske smittevernsentret.

Nye undersøkelser sår derimot tvil om at dette er den samme varianten.

Enkelte forskere har antydet at N1H1-viruset kan ha sirkulert blant menneskene i flere uker, før de første begynte å bli syke i Mexico

- Helsefarlig

De siste dagene har de egyptiske helsemyndighetene gått bort fra forklaringen om at slaktingen skal stoppe viruset, og heller fokusert på de generelle hygieniske forhold rundt landets griseoppdrett.
 
- Tilstanden på landets mange grisefarmer kan bare beskrives som helsefarlig. De er en fare i seg selv, selv uten svineinfluensaen, sa Madgy Raby, en talsmann for regjeringen, ifølge Times Online, like før avgjørelsen om slaktingen ble tatt.

Helsemyndighetene regner med at det vil ta omkring én måned å avlive alle grisene.

Det uttalte målet er at griseoppdrett framover skal skje på egnete gårder og ikke i byene, med søppel som både mat og lekeplass for dyrene.

Vil unngå samme tabbe
Enkelte analytikere antyder at landets myndigheter overreagerer nå, for å slippe å havne i samme situasjon som ved den forrige influensaepedemien.

Egypt fikk mye kritikk etter at de reagerte svært sent da fugleinfluensaen dukket opp i landet i 2006.

Det førte også med seg en massiv slakt av fuglebestanden, men minst 22 mennesker mistet livet på grunn av denne sykdommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer