Grisedyrt å ha det gøy på landet

Interessen er enorm for å skaffe seg et stort gårdsbruk. Men det koster flesk å bli storbonde. Da Glittre gård i Hakadal skulle selges, kom det inn 35 bud. Budene går opp mot 3,5 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Hakadal, en halvtimes kjøring nord for Oslo, er Glittre gård til salgs. Interessen er svært stor for den flott beliggende gården, med vid utsikt over Hakadal og Nittedal, kan eiendomsmekler Karsten Onsrud hos Krogsveen AS fortelle. Det til tross for spådommer om dårligere tider i landbruket.

Det var rundt 400 personer på visningen for et par uker siden. Nå er det kommet inn 35 skriftlige bud. De varierer fra 675000 kroner og opp til 3,5 millioner kroner. De fleste bud ligger på mellom 2 og 3 millioner kroner.

Dette er godt over landbrukstaksten, som er på 1950000 kroner, og som også er prisantydningen i salgsprospektet.

Selger er Statsbygg, som nå skal kvitte seg med gården de har eid i en årrekke. Den har hørt med til det tidligere Glittre sanatorium, nå Glittre-klinikken.

Jordbrukseiendommen omfatter ca. 360 mål, hvorav 300 er dyrket. Det dyrkes i dag korn på jordene. Bygningsmassen består av hovedhus, stabbur, låve og potetlager/bryggerhus. Husene er i til dels dårlig forfatning, og må rehabiliteres. Det gjelder også det 200 kvadratmeter store bolighuset fra 1905, som blant annet har dårlig tak.

Må ha konsesjon

- Vi skal nå vurdere budene, men den som får tilslaget, må søke om konsesjon. Det er en sak for landbruksmyndighetene, sier Ingeborg Granheim i Statsbygg.

Budgivere som har landbruksutdannelse, og som har bud i øvre prisklasse, vil derfor trolig stille sterkest i konkurransen.

Hvorvidt landbruksmyndighetene vil godta en pris så høyt over taksten, er likevel et åpent spørsmål. I flere tilfeller i forbindelse med gårdssalg, er konsesjon blitt nektet fordi prisen har vært for høy.

Landbrukstakster ligger betydelig lavere enn boligtakster.

Mekler Onsrud sier han regner med at nærheten til Oslo i dette tilfellet er en del av forklaringen på den store interessen. Det er ingen sak å jobbe i Oslo og samtidig oppfylle bo- og driveplikten.

Dyre småbruk

I mai vedtok Stortinget fri omsetning av landbrukseiendommer på opptil 20 mål. Siden prisreguleringen - og kravet om konsesjon - oppheves, vil prisene på småbruk stige kraftig. Disse vil da kunne selges som fritidseiendommer, og bli like dyre som store landbrukseiendommer.

Odd Øverby Hovde i Norsk Takseringsforbund venter en priseksplosjon særlig på småbruk i bynære strøk.

Selv om Stortinget har opphevet boplikten for mindre bruk, har enkelte kommuner fremdeles rett til å innføre såkalt nullkonsesjon. Dette gjøres for å hindre at helårsboliger skal bli omgjort til fritidsboliger, og brukes blant annet i en del kommuner på Sørlandet.

GLITTRENDE BELIGGENHET: Glittre gård i Hakadal ligger flott til med vid utsikt over bygda, og er nærmeste nabo til Hakadal kirke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer