Grisekald juleuke: - Blir minus 30

Denne uka synker temperaturene betraktelig over hele landet. Sibirkulda herjer og flere deler av landet kan vente seg en hvit jul.

KALDT: Flere steder i landet blir det kaldt i uka fram mot julaften. På østlandet kan de vente seg helt ned til minus 25 grader. Foto: Torstein Bøe / NTB
KALDT: Flere steder i landet blir det kaldt i uka fram mot julaften. På østlandet kan de vente seg helt ned til minus 25 grader. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Etter en kald desember med mye snø gikk vi i forrige uke inn i en mild væruke over hele landet, der man kunne se pussgradene på gradestokken flere steder i landet.

Nå går vi imidlertid en kjølig uke i møte, med bitende kulde over hele landet.

- Det blir en kjøligere uke for hele landet. Det var plussgrader i forrige uke, men nå snur det. Til og med på Vestlandet blir det rundt null grader, og det pleier å være det mildeste stedet i Norge om vinteren, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane til Dagbladet.

På Finnmarksvidda kan det bli hele 30 minusgrader, og i indre strøk av Østlandet kan det bli 20-25 minusgrader. Likevel vil frosten treffe på ulike dager.

- Flere steder i landet vil havne godt nede på minusgradene. På østlandet kommer ikke kulda før i slutten av uka, men i nord starter allerede frosten mandag, sier meteorologen.

Mulighet for hvit jul

Mye av snøen som la seg på Østlandet i starten av desember har gradvis smeltet bort i løpet av uka som var. Likevel mener meteorologen at håpet om en hvit jul ikke er helt bortre.

- Det ser egentlig tørt ut for Østlandet, men det kan komme et lite dryss av snø på Østlandet den 23. desember, avhengig av hvor bygen kommer, sier hun.

Hun understreker likevel at det ikke er snakk om de helt store mengdene med snø. Dersom det skulle komme snø, er det ikke nok til et brukbart skiføre der det ikke allerede er nok med snø.

Likevel er noen deler av landet heldigere enn andre.

- Alle vil jo ha snø til jul, og man kan nok vente seg en hvit jul fra Trøndelag og nordover. På Vestlandet blir det akkurat for mildt til at nedbøren legger seg som snø. Ut mot kysten vil nedbøren komme som regn. Derfor kan det bli glatt på veiene, fordi temperaturene ligger rundt null grader, sier Vågane.

Sibirkulde

Meteorologen forklarer at kula som legger seg som et teppe over landet, kalles for sibirkulda.

Det betyr at luftmassene kommer fra øst, og kanskje mer spesifikt fra Russland.

- Det kommer en kjølig vind fra øst, og det gjør at det blir iskaldt. Normalt er det havet som er den største varmekilden på vinteren, så dersom luftmassene kommer fra nord eller øst, betyr det at det ofte blir kaldt, forklarer meteorologen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer