«Grisemannen» dømt for seks drap

Robert Pickton (58) har tilstått drap på 49 kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det som trolig er Canadas verste seriemorder noensinne, Robert Pickton (58), er funnet skyldig i drap på seks kvinner. Men fortsatt gjenstår tiltale for ytterligere 20, og selv har han tilstått å ha tatt livet av så mange som 49, melder BBC News.

På tross av tilståelsen erklærte grisebonden seg ikke skyldig etter at kjennelsen var lest opp. Etter kanadisk lov vil enhver morddom føre til livsvarig fengsel.

Oppsiktsvekkende nok er han bare funnet skyldig i forsettlig drap. Det gikk et gisp gjennom retten da dette ble kunngjort, da de aller fleste hadde forventet en overlagt-kjennelse fra juryen, som brukte en hel uke på å komme fram til en konklusjon.

Grusomme detaljer

Kjennelsen kommer etter en ti måneder lang og smertefull rettssak der retten har fått høre påstander fra aktoratet og forklaring fra 130 vitner, med detaljer som er mer grusomme enn det verste skrekkfilmmanus: 

Teorien har hele tida vært at Pickton i en periode på tre tiår lokket prostituerte og narkomane til gården utenfor Vancouver i British Columbia, der han drepte kvinnene og parterte dem på slakterbenken, før han enten gravde ned levningene eller ga dem til dyra.

Politiet stormet Picktons gård i 2002 etter å ha holdt ham under oppsikt en tid, og fant kroppsdeler i bøtter, i fryseren eller begravd i gjødsel ute. I tillegg fant de eiendeler tilhørende de savnede kvinnene.

Et av vitnene har forklart at hun ved et tilfelle støtte på grisebonden dekket i blod, mens et av ofrene hang fra en kjetting i slakterhuset.

MORDEREN OG HANS OFRE: Robert Pickton og de seks kvinnene han nå er kjent skyldig i å ha drept og partert. F.v. Georgina Papin, Marnia Frey, Mona Wilson, Andrea Joesbury, Sereena Abotsway og Brenda Wolfe. Foto: AP/REUTERS/SCANPIX
MORDEREN OG HANS OFRE: Robert Pickton og de seks kvinnene han nå er kjent skyldig i å ha drept og partert. F.v. Georgina Papin, Marnia Frey, Mona Wilson, Andrea Joesbury, Sereena Abotsway og Brenda Wolfe. Foto: AP/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Pickton produserte kjøtt som han delte ut til familie og venner, og på et tidspunkt gikk politiet ut med en advarsel mot å spise det, siden man fryktet at han hadde blandet menneskekjøtt i grisekjøttet.

- Jeg er en grisemann

I en video av et avhør som ble tatt av ham tidlig i etterforskningen avviser Pickton at han står bak drapene:

- Tull. Jeg er bare en arbeidsmann, en helt vanlig arbeidsmann er det jeg er. Jeg er en grisemann.

Pickton skal tidlig ha tilstått å ha drept 49 kvinner. Målet skal ha vært å ta livet av 50 for å få et rundt tall, men han beklager seg over at han ikke kom så langt, da han var «uforsiktig».

Politiet mistenker imidlertid at han står bak hele 65 forsvinninger fra prostitusjons- og narkomiljøet i Vancouver.

Dømt på indisier

Forsvaret har hele tida kjørt hardt på at ingen av bevisene viser at Pickton selv tok livet av kvinnene, men juryen hørte til slutt på aktor, som mente at den samlede mengden av indisier var tilstrekkelig for å få ham dømt.

«Grisemannen» dømt for seks drap

Juryen kom imidlertid til at det ikke kunne bevises at han planla drapene, derav forsettlig- istedenfor overlagt-kjennelsen.

De 20 resterende drapene 58-åringen er tiltalt for, vil komme opp i en separat sak som ennå ikke er berammet. Løsningen med to saker ble valgt fordi retten mente det ville bli en for stor bevismengde å ta stilling til for juryen.

Interaktivt kart: GOOGLE MAPS

VELDIG ADGANG FORBUDT: Picktons ville absolutt ikke ha besøk av noen uten avtale.
FØLELSESLADD: Karin Joesbury reagerer utenfor rettssalen i Vancouver etter at kjennelsen ble lest opp. Datteren Andrea er blant de seks Pickton er kjent skyldig i å ha drept og partert.
MOTTAR KJENNELSEN: Robert Pickton (58) mellom forsvarerne mens han mottar kjennelsen om forsettlig drap.