Grisen Anna beit Høyre-Anna

Et idyllisk besøk på en grisefarm endte med en hoven og smertefull arm for stortingspolitiker Anna Molberg (H).

HOGG TIL: Høyre-politiker Anna Molberg på besøk på gården til Kristian Hovde i Ringsaker før purken Anna beit kraftig til i armen hennes. Foto: Norun Haugen.
HOGG TIL: Høyre-politiker Anna Molberg på besøk på gården til Kristian Hovde i Ringsaker før purken Anna beit kraftig til i armen hennes. Foto: Norun Haugen. Vis mer
Publisert

Da Høyres stortingspolitiker Anna Molberg var på besøk på en grisegård på Ringsaker i hjemfylket Innlandet mandag denne uka, fikk hun et ublidt møte med en navnesøster.

- Beit til

Molberg ble litt for nærgående med en sint purke på 100 kilo.

- Jeg ble litt ivrig jeg da, og skulle klappe og kose. Men hun var midt i middagen. Hun ble vel litt sur for at jeg kanskje skulle stjele maten hennes, så da beit hun til i armen min, forteller Molberg til Dagbladet.

Hun ville konsentrere seg om besøket som la vekt på dyrevelferd, og gjorde ikke noe stort nummer ut av bittet der og da.

- Det var ganske vondt. Men jeg beit tennene sammen og latet som ingenting, og tenkte at nå fortsetter vi bare møtet vårt og snakker om matproduksjon og dyrevelferd, så får jeg bare holde smerten inne.

Navnesøstre

Litt spesielt var det også hvilken purke stortingspolitikeren greide å hisse på seg. Hun bar nemlig samme navn.

- Det er en god historie som fortsetter å gi. Det viser seg også at purka heter Anna, sier en lattermild Anna.

Det var først etterpå at Høyre-politikeren skjønte hvor alvorlig det var.

- Da jeg kom hjem etterpå skjønte jeg at det var litt krefter i sving fra den purka. Det ble ganske hovent og fælt. Jeg måtte sjekke opp om jeg trengte stivkrampesprøyte, men det slapp jeg heldigvis, forteller Molberg.

Bilder viser et skikkelig bitemerke med synlige tannavtrykk og en fortsatt hoven arm flere dager seinere.

- HOVEN OG FÆL: Anna Molberg (H) fikk føle på kroppen at man ikke skal spøke med sultne griser. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.
- HOVEN OG FÆL: Anna Molberg (H) fikk føle på kroppen at man ikke skal spøke med sultne griser. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen. Vis mer

- Det ble et bra bitemerke og en hoven arm. Sånn er det å være innvalgt fra Hedmark valgkrets!

Molberg flirer også litt over navnet på griserasen Anna tilhører, nemlig Duroc, temmelig nær navnet på prinsesse Märtha Louises ferske forlovede.

- Den er en griserase fra USA da, så det er det samme som Durek, utbryter Molberg.

- Gigantisk spørsmålstegn

Men saken har også en mer alvorlig side. Molberg var nemlig på besøk i fjøset for å sette fokus på dyrevelferd, en sak hun brenner sterkt for.

I et forslag til ny forskrift om dyrevelferd har nemlig Landbruks- og matdepartementet fjernet krav til mykt underlag for storfe og svin.

- Mattilsynet har blant annet begrunnet dette kravet med at okser og purker er tunge dyr som har større risiko for skader og liggesår, og da er det et stort behov for at de har et mykest mulig underlag å leve på, sier Molberg som legger til at hun er opptatt av bøndenes betingelser:

- Man skal ikke tynge ned næringen med ulike krav, men dette er ikke så veldig inngripende. Det er ikke veldig dyrt med båsmatter.

BITEMERKE: Slik så armen til Høyre-politiker Anna Molberg ut flere dager etter en sint purke beit til. Den er fortsatt hoven med tydelige merker fra tennene. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.
BITEMERKE: Slik så armen til Høyre-politiker Anna Molberg ut flere dager etter en sint purke beit til. Den er fortsatt hoven med tydelige merker fra tennene. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen. Vis mer

Anna Molberg (H) vil nå stille et skriftlig spørsmål i Stortinget til landbruksminister Sandra Borch (Sp) om hvorfor kravet om mykere underlag og mosjon på beite er tatt ut av forskriften.

- Alt reverseres jo av den regjeringen vi har nå, også velferden til dyrene våre. For det kravet som lå inne er nå tatt ut. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg setter bare nå et gigantisk spørsmålstegn ved hvorfor Senterpartiet er med på å trenere gode, ganske enkle tiltak som kan gjøres for å bedre dyrevelferden, sier Molberg.

«Praktiske og økonomiske konsekvenser»

Landbruks- og matdepartementet henviser til Mattilsynet når Dagbladet spør hvorfor kravet om mykt underlag er fjernet. Seniorrådgiver og jurist Bjørnar Stavnes viser til kostnader og praktiske vansker som begrunnelse.

«Landbruks- og matdepartementet har bedt Mattilsynet om en nærmere konsekvensvurdering av utkastet til ny velferdsforskrift for storfe, svin sau og geit. Forslaget om å utvide kravet om mykt liggeunderlag kan innebære store økonomiske og praktiske konsekvenser for bøndene. For å unngå at arbeidet med å få denne viktige forskrifta på plass forsinkes ytterligere eller kanskje stanser helt opp, tar vi forslaget ut av forskriftsutkastet i denne omgang» skriver Stavenes i en e-post til Dagbladet.

Mattilsynet mener likevel strengere krav til dyrevelferd er viktig.

«Vi mener fortsatt at både utvidet krav om mykt liggeunderlag og krav om mosjon på beite for okser bør på plass, og vi vil komme tilbake til dette ved en seinere anledning» avslutter Stavenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer