Grisens gang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De fleste undersøkelser viser at verken tobakk eller alkohol er de fremste lokkevarene for grensehandelen med Sverige og Danmark. Det er billig kjøtt som veier desidert tyngst i handlekurven for norske kunder på besøk hos våre naboer. Det er også en konsekvens av de kvoter nordmenn har lov å ta med seg inn i landet.
  • Debatten om de norske kjøttprisene har i altfor lang tid vært fastlåst. Velkjente argumenter er fyrt av fra skyttergravene uten at frontene har rikket på seg. Men så viser det seg plutselig at enkle grep kan gjøre nytte. I Eidskog har en kjøpmann gjort avtale med to bønder om direkte levering av svinekjøtt. Grisene er bare innom slakteriet, og så blir skrottene partert av kjøpmannen. Resultatet er priser som nærmer seg svensk nivå, og bøndene får faktisk bedre betalt enn ved vanlig levering. Det går med andre ord an å gå nye veier. Eksemplet viser at det er noe svinaktig galt med de norske foredlings- og omsetningsleddene, hvis noen skulle ha vært i tvil om det.