DÅRLIG KVELD: Mange hunder rømmer under sofaer og gjemmer seg for nyttårsrakettene. Rådet fra fagfolkene er å la dem bli liggende, men sørg for at de vet du er til stede. Foto: Scanpix
DÅRLIG KVELD: Mange hunder rømmer under sofaer og gjemmer seg for nyttårsrakettene. Rådet fra fagfolkene er å la dem bli liggende, men sørg for at de vet du er til stede. Foto: ScanpixVis mer

Griseører, pølserebus og hundedop mot panikkangst

Det finnes mange råd, men aller viktigst er det at du er sammen med hunden din når alt eksploderer ved midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Alle rakettene gjør nok nyttårsaften til årets verste dag for hundene, sier Christen Lang, hundeoppdretter ved Enerhaugen hundekennel i Bergen, til Dagbladet.

Lang har vært hundreoppdretter i 40 år, siden han tok imot sitt første valpekull i 1961. Lang har lang erfaring med redde hunder på nyttårsaften. Hans råd til hundeeiere som er bekymret for smellene og lysene ved midnatt, er å være til stede.

For all del ikke gå ut og nyt rakettene og la din beste venn i stikken.

- Jeg pleier å ha mye lys på, slik at det ikke lyser sånn opp når rakettene smeller. I tillegg har jeg på litt musikk. Ellers prøver vi å ha det mest mulig natulig, sier Lang.

Angstdempende Det er mulig å venne hundene til de skarpe lydene ved hjelp av CDer og andre hjelpemidler, men dette blir altfor seint å begynne med nå. Hvis du ikke har kommet deg til dyrlegen, er det også for seint å gi hunden medisiner for å dempe angsten.

Et middel som blir brukt på hunder som er redde for fyrverkeri er Xanor, som brukes til behandling av panikkangst hos mennesker.

- Hvis du vet at hunden har et traume, kan du gå til en veterinær for å få et egnet legemiddel. Men man må ikke blande det ut selv, hunder reagerer annerledes på legemidler enn oss mennesker.

Lang mener både vi mennesker og våre firbeinte venner må lære å takle livets utfordringer.

- Litt redsel må man regne med i livet. Vi lever i et samfunn der vi skal unngå alt som er ubehagelig, jeg synes man heller bør takle det på best mulig måte, sier Lang.

Ikke la hunden se Solvor Nærland har også holdt på med hunder i en årrekke, hun skrev tilbake i 2006 en artikkel om hvordan man motvirker angst hos hunder på grunn av fyrverkeri. Nærland hadde ikke anledning til å uttale seg i dag, men gir Dagbladet tillatelse til å gjengi rådene hun brukte for å roe ned en svært redd hun.

• Gå kveldsturen tidligere enn vanlig, før det verste rakettoppstyret starter
• Ha hengende tykke tepper foran alle vinduer. Teppene bør være så tykke at lysglimtene fra rakettene ikke skinner igjennom
• La mest mulig lys og lamper stå på, så evt lysglimt fra rakettene ikke blir så påfallende
• For å ta vekk en del av lyden fra rakettene, kan det stå på musikk eller TV hele kvelden. Volumet bør være høyt når oppskytingen er på det verste
• Gi hunden et griseøre - eller la den søke etter godbiter - rundt kl 24
• For alt i verden: Ikke ta sjansen på å la hunden gå ut for å se på rakettoppskytingen selv om den er uredd og nysgjerrig. Skjer det noe uventet, kan også din hund plutselig reagere med redsel.

Pølserebus Nærland skriver videre at hun laget en pølserebus for hundene rett før midnatt. Det gjorde at hundene fikk noe annet å tenke på enn høye smell og lysglimt.

- Rett før midnatt på nyttårsaften gjemmer jeg masse små pølsebiter over hele leiligheten, mens hundene venter på gangen. Det er signal til dem om at de skal få søke, og de kommer forventningsfulle inn. De får klarsignal til å begynne søket kl 23.55, og på grunn av mengden godbiter, er de ikke ferdige med å lete før etter minst et kvarter. De har vært så opptatt med søkingen at ingen av dem har latt seg affisere av alle nyttårsrakettene. Til tross for at dette er den verste rakettperioden, har halen vært oppe hele tiden også hos hun som egentlig er redd for dem, skriver Nærland.

Har du noen ribberester igjen, kan det være en god idé at de får bein å gå på i kveld.

- VÆR TIL STEDE: Oppdretter Christen Lang anbefaler mye lys og musikk for å døyve de verste rakettopplevelsene for hundene. I tillegg bør man absolutt være sammen med hunden når rakettoppskytingen holder på som verst. Foto: Enerhaugen.net
- VÆR TIL STEDE: Oppdretter Christen Lang anbefaler mye lys og musikk for å døyve de verste rakettopplevelsene for hundene. I tillegg bør man absolutt være sammen med hunden når rakettoppskytingen holder på som verst. Foto: Enerhaugen.net Vis mer