Griseplage overskygger valget

Øst-Timor har valgt sin første president, men før han tiltrer, skal svina bort!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at presidentvalget er avviklet, står Øst-Timor igjen med en stor oppgave før landet inntar sin plass som verdenssamfunnets yngste nasjon. Noe må gjøres med griseplagen.

I hovedstaden Dili er de halvville grisene et velkjent syn, der de vralter rundt med magene nesten nede på bakken. Myndighetene fortviler, for grisene forstyrrer ikke bare trafikken: De kan også være en helsefare.

Mandag begynte opptellingen etter valget på det selvstendige Øst-Timors første president, der frigjøringshelten Xanana Gusmao er skyhøy favoritt til å vinne. Mange østtimoresere syns stemmetellingen er så uspennende at de heller vil snakke om griser.

Problem

Omstreifende griser kan virke som et bagatellmessig problem i et land som kan se tilbake på en blodig borgerkrig, der tusenvis av mennesker mistet livet før Øst-Timor vant selvstendighet. Området hadde da først vært en portugisisk koloni, og så en del av Indonesia.

Myndighetenes bekymring over griseplagen kan imidlertid også tolkes som et tegn på begynnende normalisering: Den overordnede situasjonen er blitt såpass stabil, at det er på tide å rydde opp i de praktiske problemene som gjør hverdagen vanskelig.

- Det kan høres ut som en umulig oppgave, men målsettingen er klar: Vi vil ha kontroll over griseplagen før den formelle uavhengigheten trer i kraft, og det er mindre enn 40 dager til, sier landbruksminister Estanislau Aleixo da Silva til nyhetsbyrået Reuters.

Langvarig

- Disse grisene har vært et problem i svært lange tider, de var det både under det portugisiske og det indonesiske regimet, tilføyer da Silva. Han tilføyer at det dreier seg om husdyr som alle har eiere, og at disse eierne nå vil få beskjed om å rydde opp.

Hans kolleger har også mer enn nok å gjøre foran selvstendighetsfeiringen som innledes 20. mai. Blant annet har Dilis flyplass bare plass til to jumbojetfly om gangen, slik at det blir trangt om plassen, når så vel statsgjester som en horde med mediefolk skal flys inn.

Når den nyvalgte presidenten og hans regjering er på plass, skal FN avvikle sin administrasjon av Øst-Timor. FN-administratoren Sergio Vieira da Mello sier at landet er på stø kurs mot demokratisk styre, og da blir det nok en råd med griseplagen også.

(NTB-Reuters-DPA)

VALGETS VINNER: Mens stemmene telles opp er det få som tviler på at vinneren av presidentvalget er Alexandre "Xanana" Gusmao (t.v.), her sammen med opposisjonskandidat Francisco Xavier do Amaral.
<B>NOE ORDENTLIG GRISERI: Grisene er blitt en plage i Øst-Timor. De rusler rundt og hindrer trafikken, og myndighetene frykter også at de skal spre smitte.