Griser får bot

Trafikkbetjentene i Oslo har tatt 1 335 miljøsyndere, etter at de tok over som søppelpoliti i april i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Det betyr at de har håvet inn nærmere 700 000 kroner i gebyrer for forsøpling, ulovlig skilting og manglende brøyting eller strøing.

Nå har også parkeringsvaktene i Trondheim fått i oppgave å bøtelegge miljøsyndere. Mange andre byer vurderer å innføre liknende system.

Informasjonskonsulent Therese Stokker ved Trafikketaten i Oslo kommune mener hovedstaden er blitt reinere som følge av trafikkbetjentenes arbeid.

-  Men det er langt igjen før det blir bra, sier Stokker.

De merket en økning i forsøplingen i forbindelse med innføringen av røykeloven i juni i fjor.

-  Dette har bedret seg etter

at mange serveringssteder har etablert rutiner for å rydde

utenfor egne lokaler, som følge

av påtrykk fra våre trafikk-

betjenter, sier Therese Stokker.

500 kroners gebyr


Miljøsynderne må ut med et gebyr på 500 kroner. Siden april i fjor har Trafikketaten i Oslo ilagt 329 gebyr for forsøpling, 954 gebyr for ulovlig reklame og 52 gebyr dårlig snørydding eller strøing.

I Trondheim ble parkeringsvaktene søppelpoliti fra 1. september i år.

-  Vi har ennå ikke ilagt noen bøter, bare delt ut informasjon til huseiere om at vi har overtatt kontrollen. Håpet er at vi skal nå så godt ut med informasjon at vi slipper å bøtelegge, sier parkeringsvakta Siv Bogfjellmo.

Hun har fått veldig mye positiv respons fra publikum.

-  Mange er glade for at det endelig blir gjort noe for å straffe forsøplingen. Det er mye søppel rundt omkring i byen, men vi opplever faktisk at det er blitt bedre etter at vi begynte å informere, sier Siv Bogfjellmo.

SØPPELBOT: Siv Bogfjellmo er blant parkeringsvaktene i Trondheim som har overtatt politiets myndighet med å gi bøter for forsøpling.