Griser skåldet levende

Gilde Fellesslakteri sendte griser inn i kokende vann uten å avlive dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen vet om dyrene var ved bevissthet eller bedøvet da de ble utsatt for det brennhete vannet. Griser som slaktes skåldes rutinemessig for å få vekk den stive busten som dekker dyrene.

Fire griser

Det er Vestfold Interkommunale Næringsmiddesltilsyn som har avdekket at Gilde Fellesslakteri sendte fire friser til skålding uten av de var avblødd, slik at de mister livet, skriver Tønsbergs Blad.

Regelverket er klart når det gjelder griseslakting. Først skal grisen bedøves, deretter avblødes. Dette gjør man ved å skjære over halspulsårene på dyrene. De skal avblødes innen 20 sekunder etter at de forlater bedøvelsesfellen.

Gilde fikk beskjed om å skjerpe seg etter at tre slike hendelser ble avslørt i år. Men bare en uke etterpå ble nok en gris sendt til skålding uten å være forskriftsmessig avlivet.

- Skjer dette igjen vil vi anmode Fylkesveterinæren om midlertidig driftsstopp, sier avdelingsveterinær Bjørnar W. Jakobsen til avisa.

- Ekstremt smertefullt

Dansk forskning har vist at flere griser våkner opp fra bedøvelsen de får før skålding etter bare 23 sekunder. Det er derfor stor sjanse for at noen av grisene ble skåldet mens de var bevisste.

De danske resultatene viser at 77 prosent av grisene overlever bedøving med karbondioksid. Blant de som overlever tok det maks tre minutter og 27 sekunder å våkne av bedøvelsen. Undersøkelsen ble gjennomført ved Slakteriernes Forskningsinstitutt i fjor.

- Jeg anslår at det tar minimum fem minutter fra dyret forlater gassfellen tild et havner i skåldemaskinen, sier Jakobsen.

Om noen av de fire grisene var ved bevissthet da de kom inn i skåldemaskinen har de gått gjennom en forferdelig opplevelse:

- Det ville vært helt ubeskrivelig smertefullt. Grisene ville selvfølgelig ikke vært levende da de kom ut derfra, sier veterinæren.

De fire bruddene på forskriftene fant sted fra april til november i år. Statens Dyrehelsetilsyn kaller saken hårreisende.

- Dette kan vi rett og slett ikke akseptere, sier rådgiver Anne Margrete Grøndahl ved tilsynet, som vil reagere kraftig om saken havner hos dem.

SKÅLDET LEVENDE:</B> Gilde har brutt regelverket fire ganger i år.