Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grisetann og plast i pølsene

Pølsene på Svinesund inneholder mye rart. Nå reagerer næringsmiddeltilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er pølsemakerne Rybergs Charkuteri som nå får kjeft av Livsmedelverket, som er det svenske næringsmiddeltilsynet. Det dreier seg om rot, dårlig hygiene, skitne og fuktige lokaler og råvarer, skitne arbeidsklær og rengjøringsmiddel oppbevart om hverandre i samme rom. I tillegg har ikke vannet brukt til sterilisering av kniver ikke vært varmt nok, melder NRK.

Fabrikken holder til i Uddevalla, og selger tonnevis med pølser til norske kunder ved Svinesund hvert år. Firmaet er beryktet i svenske medier. Det er norske Nordfjordkjøtt som eier 80 prosent av det, etter et aksjekjøp i sommer. Ingen hos eierne har vært å få tak i for en kommentar.

Fant tann

I 2002 fortalte Rickard Larsson gjennom Sveriges Radio Väst at han fikk ødelagt en tann da han bet i pølsen han kjøpte. Ifølge Larsson bet han i rester av en grisetann.

Flere pølsespisere sto etter denne omtalen fram og fortalte om sine funn i pølsene. Det dreide seg om metallbiter, plast og andre ting som ikke hører hjemme i pølseoppskrifter.

Alf Karlson fortalte at han fikk en flere centimeter lag plastbit i halsen da han spiste en pølse. Han kunne blitt kvalt hadde det ikke vært for kona som fikk hjulpet ham til å harke opp igjen biten.

- Noen utbedringer

Rybergs synes rapporten er noe overdrevet. Firmaet som lager både pølser, bacon, skinker og andre produkter av grisekjøtt avviser at de har grisetenner i oppskriften sin. Direktør Stefan Ekstrøm synes kritikken er udramatisk.

- Dette er en rapport etter en forhåndsanmeldt inspeksjon vi får årlig. Punktene som må rettes opp er ikke alvorlige. Hadde dette vært noen fare for noen, hadde vi ikke fått fem måneder å rette dette på. Vi jobber aktivt med å sikre at våre produkter er av høy kvalitet. Jeg kan garantere alle våre kunder at det er trygt å spise kjøtt fra oss.

Om arbeidsklær rotet sier han:

- Altså, det var noe personale som hadde slengt arbeidsklær der de ikke skulle være, og det er beklagelig, men det er ting vi skal rette på, og rutiner som skal skjerpes inn, sier Ekstrøm.

Ikke tann

Ekstrøm innrømmer at firmaet har hatt problemer med plast kom inn i maten, men at dette ikke skjer lenger. Han avviser at en grisetann kan ha havnet i pølsedeigen.

- Noen tann har det aldri vært. Det er mulig det kan ha vært brusk. Jeg tror dem som har meldt inn om disse sakene er folk som ønsker å gjøre det surt for Ryberg. Vi gjør alt for å sikre kvaliteten, sier Ekstrøm.

Overinspektør Torbjørn Axelson i Livsmedelsverket sier at de ser alvorlig på saken.

- Jeg kan bare refere til vår rapport at det som er alvorlig er at man ikke har innført rutiner og kontroller som oppfyller kravene som ligger i loven for å hindre helserisiko. Vi har sagt at dette er alvorlig, og det mener vi. Vi har en veterinær som har tilsyn ved Rybergs, og han kommer til å følge opp saken, og se til at endringene blir gjort.

<B>RARE PØLSEFUNN:</B> Plast og tenner.
GRISETENNER:</B> Pølsemakeren mener det må ha vært brusk, og ikke tenner, som ble funnet i pølsene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media