Grisevær i sør – kraftig vind i nord

Det blir mye vær i Norge de kommende dagene, konstaterer statsmeteorolog Ingvild Villa.

MYE VÆR: Det blir utfordrende kjørefold på veiene i dagene som kommer. I store deler av landet blir det mildvær, mens lengst nord blir det fortsatt kaldt – men mye vind. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MYE VÆR: Det blir utfordrende kjørefold på veiene i dagene som kommer. I store deler av landet blir det mildvær, mens lengst nord blir det fortsatt kaldt – men mye vind. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- Fra Møre og Romsdal og nordover blir det kraftige vindkast. På Vestlandet blir det mye regn, mens det på Sørlandet og Østlandet blir væromslag, fra minusgrader og snø, til mildvær og regn, forteller statsmeteorolog Ingvild Villa ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Østlandet

- Det blir mildere. Minusgrader og snø, blir til plussgrader og regn. Kjøreforholdene i lavlandet kan bli utfordrende med underkjølt regn, forteller Villa.

Mens det i fjellstrøkene fortsatt vil være noen minusgrader, blir det mildvær i lavere strøk og ved kysten.

- Fra lørdag ettermiddag vil det bli mildvær, som vil fortsette i dagen som kommer. Temperaturen kan bli over fem plussgrader, sier Villa.

På fjellovergangene mellom Østlandet og Vestlandet er det ventet at vinden først avtar, før det igjen skal blåse opp lørdag kveld.

Meteorolog Villa advarer mot vanskelige kjøreforhold.

- I fjellstrøkene vil det i perioder blåse mye, med vindkast opp til 30 meter i sekunder. Ved kysten vil vinden avta utover lørdagen.

Sørlandet

Fra Vestfold og Telemark til Agder er det ventet snø i de indre strøk, mens regnvær vil dominere langs kysten.

- Utover lørdag vil det milde været flytte seg nordover, og det blir regn. Kjøreforholdene kan bli vanskelig. Det kan enkelte steder kom opp mot 40 cm med snø, før snøværet går over til regn.

- Også i sør blir det mildere, og lørdag ettermiddag vil det blåse mer opp. Vindkastene blir opp til 17 meter i sekundet, før det roer seg søndag.

I kystområdene vil det bli rundt 7 plussgrader.

Vestlandet

- På Vestlandet blir det kraftige vindkast i indre og midtre deler av. Ved kysten kan det bli rundt 10 varmegrader og mye regn.

I Bergensområdet vil det også bli en del vind. Vindkastene kan komme opp i 18 meter i sekundet.

- Vi har sendt ut farevarsler om kraftige vindkast fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord, sier Villa.

Midt-Norge

Også i Midt-Norge blir det væromslag. Temperaturen vil stige fra noen få minusgrader til rundt seks plussgrader.

- Det blir en del nedbør, som først vil komme som snø, deretter blir det noe regn, før det ut på dagen lørdag blir skyet oppholdsvær, sier Villa.

Hun advarer også mot kraftige vindkast, som kan komme i kast på 17 til 18 meter per sekund, før vinden roer seg ned lørdag formiddag.

Nordland

- Vindkastene blir kraftigere i Nordland. Her kan det bli vindkast opp mot 30 meter i sekundet natt til lørdag, sier statsmeteorologen.

Også i Norland vil det bli varmere.

- I indre strøk vil det fortsatt være minusgrader. Men ved kysten vil det bli mildere. Enkelte steder vil det bli noen varmegrader.

- Vinden vil etter hvert avta, men vi har også sendt ut farevarsel for ising på skip.

Troms

Mens det lenger sør er ventet mye vær, kan statsmeteorolog Ingvild Villa fortelle at i Tromsø er det pent vær.

- I Troms er fortsatt ganske kaldt. I Tromsø by venter vi rundt 10 minusgrader og stort sett pent klart vær. I indre strøk, som på Bardufoss, er ventet ned mot 26 minusgrader, sier Villa.

- Det kan skye litt til, og bli litt mildere fra natt til søndag. I Nord-Troms vil det blåse godt, og temperaturen vil føles kaldere.

Finnmark

I Øst-Finnmark er det ventet snø, og fortsatt kaldt vær. Om natta kan det bli ned mot minus 20 grader, mens det på dagtid er ventet temperaturer fra fem til ti minusgrader.

- På vidda blir det kaldere, sier Villa.

I Vest-Finnmark og Nord-Troms blir det mye vind. Det ventes lokalt kraftige vindkast fra sørøst.

Vinden vil øke først i Nord-Troms, men fra lørdag kveld og fram til mandag vil det blåse rundt 20 meter i sekundet, med vindkast opp til vel 30 meter i sekunder.

Temperaturen i Vest-Finnmark vil variere fra en til åtte-ni minusgrader,

Svalbard

- På Svalbard vil det komme enkelte snøbyger. Ellers stort sett oppholdsvær, med spredd skydekke, sier statsmeteorolog Ingvild Villa.

- Temperaturutsiktene viser at det kommer til å være rundt seks til sju minusgrader, noe som er mildere enn normalt, sier Villa.

Statistikken viser at det i januar måned bruker å være rundt en minusgrader på Svalbard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer