Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grisk og litt dum

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har omsider avgitt svaret. Etter en turbulent uke i kjølvannet av at den nye næringsministeren oppdaget at konsernsjefen for selskapet der staten eier 53,97 prosent, har tatt ut 22 millioner i opsjoner og lønn, sa Baksaas til Dagens Næringsliv i går: «Jeg hadde gjort en dårligere jobb dersom jeg ikke hadde hatt denne lønnspakken.» Av dette kan vi med en viss munterhet slutte at toppsjefen som overtok hjørnesteinsbedriften i så gode tider at enkelte vil hevde det skulle godt gjøres å mislykkes, trolig ville pålagt seg 6-timersdagen hvis årets lønn bare hadde vært på skarve 11 millioner. Vi regner med at budskapet også er oppfattet i hjemmehjelpkretser der opsjoner og bonuser fortsatt er fremmedord på linje med markedet.

Det er nemlig markedet som har bestemt at Baksaas og lauget hans er verd sin vekt i vinnerlodd, ifølge Baksaas og lauget hans. Hvis konsernstyrene ikke vil betale markedspris, vil nemlig kallelsen komme fra de mektigste styrerommene ute i verden, og dermed vil Baksaas og lauget hans være tapt for norsk næringsliv, vi hadde nær sagt på alle hav. Nå har ikke kallelsen kommet ennå, men hvis, som stjernemekler Jan Petter Sissener drømte høyt i NRK i går, så ville Baksaas vært verd enda mye mer. Det er med andre ord som å lytte til barns fantasier når konsernlederne skal prissettes. For eksempel når Baksaas i DN beklager at mange av konsernets ansattes «nitide arbeid kommer i skyggen av at jeg benytter en etablert avtale.» Som om mediebråket og regjeringens forsøk på å temme griskheten på toppen skygger for Telenors jevne lønnsmottakers innsats, hvis hun ikke allerede er sagt opp og delvirksomheten nedlagt.

Det er ingen grunn til å la seg forføre eller rive med når ordmagien rir markedsøkonomiens talerør, enten de er økonomiprofessorer eller aksjemeklere. I dag går det så mange hjelpepleiere på en Telenor-sjef at rent samfunnsøkonomisk må regjeringen ta grep. Hvis ikke må vi vurdere å importere sykehjemspleiere fra fjerne galakser.

Hele Norges coronakart