- Griske forsvarere ødelegger for politiet

Tidligere politiavdelingssjef i Kripos, Olaf Seljesæter, mener griske forsvarere hindrer politiets arbeid ved stadig oftere å oppfordre sine klienter til ikke å tilstå. Toppadvokater mener kritikken skyter langt over mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En advokat tjener ikke penger på en klient som tilstår umiddelbart. Derfor råder de siktede til ikke å forklare seg, sier Olaf Seljesæter til Nordlands Framtid.

Seljesæter er nylig gått av med pensjon, og avsluttet sin 20-årige karriere i Kripos som etterforsker i drapet på Linda Didriksen i Meløy. Nå går veteranen hardt ut mot forsvarere som han mener gjør politiets etterforskning unødvendig langvarig og vanskelig.

- Tidligere var det helt vanlig at folk tilsto en forbrytelse de hadde gjort. Før 1985 hadde jeg ikke en eneste sak der vi ikke fikk en tilståelse. Nå er det bare unntaksvis at det skjer. Jeg har vært i mange situasjoner der gjerningspersonene i en kriminalsak har ønsket å avgi forklaring, men der de lar være fordi advokaten sier at de ikke skal. Det fører til at politiet må bruke en masse tid og ressurser på å sannsynliggjøre hendelser og handlinger, selv om det egentlig burde være unødvendig, sier Seljesæter til Nordlands Framtid.

Elden slår tilbake

Advokat John Christian Elden, en av landets fremste forsvarsadvokater, avviser kritikken fra Seljesæter blankt.

- Dette har han ingen holdepunkter for. Jeg kjenner ingen forsvarere som på generelt grunnlag oppfordrer sine klienter til ikke å forsvare seg. Selvsagt kan det skje i enkeltsaker, men da bare i situasjoner der det ikke vil tjene saken eller klienten å forklare seg. Slike tilfeller kan være der politiet holder tilbake dokumentasjon - noe Seljesæter selv er flink til, sier Elden.

Kritiserer politiet

- Å holde tilbake dokumentasjon er i strid med loven. Seinest i MC-drapet i Telemark holdt Seljesæter bevisst tilbake dokumentasjon ulovlig. Det endte med at lagmannsretten opphevet fengslingen, sier Elden.

Han mener Seljesæters utspill er et mislykket forsøk på å kaste seg på en bølge.

Også advokat Cato Schiøtz er uenig i kritikken.

- I min portefølje utgjør straffesaker bare rundt ti prosent, og salærsatsene i slike saker ligger under det som er våre løpende kontorutgifter. Straffesaker er noe av det som er dårligst betalt. Jo lenger en sak varer, jo mer taper jeg. Når det gjelder Orderud-saken er min klient Per Orderud den som har avgitt flest politiforklaringer, sier Schiøtz.