Gründer gikk fra barneklær til sprengstoff

Han startet med merkeklær for barn. Nå stopper maskinene hans folk som ikke kommer om bord på fly.

SPORER OPP: - Den kan ikke bare spore opp eksplosiver, men også gjødsel. Om det kommer en flypassasjer med voldsomt utslag på gjødsel kan det være behov for nærmere prat, sier Jørgen Lindberg (til venstre), daglig leder i Nordic Defence & Security. Til høyre project and sales manager Morten Høygård. Foto: Finansavisen
SPORER OPP: - Den kan ikke bare spore opp eksplosiver, men også gjødsel. Om det kommer en flypassasjer med voldsomt utslag på gjødsel kan det være behov for nærmere prat, sier Jørgen Lindberg (til venstre), daglig leder i Nordic Defence & Security. Til høyre project and sales manager Morten Høygård. Foto: FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Har du vært ute og fløyet de siste tre-fire årene, har du sannsynligvis hatt nærkontakt med en av maskinene fra Nordic Defence & Security. Ved å dra en pinne forsiktig over hendene skal vekteren kunne avdekke om passasjeren har hatt nærkontakt med stoffer som ikke har noe på et fly å gjøre, skriver Finansavisen.

- Snifferen er et analyseverktøy for eksplosiver og narkotika. Maskinen analyserer prøver og slår ut på visse kjemiske substanser. Den kan ikke bare spore opp eksplosiver, men også gjødsel. Om det kommer en flypassasjer med voldsomt utslag på gjødsel kan det være behov for nærmere prat, sier Jørgen Lindberg, daglig leder i Nordic Defence & Security, ifølge avisen.

10 prosent av alle reisende og all bagasje går gjennom tilleggskontroll på flyplassen. Bagasje, sko, beltespenne og hender er blant stedene som undersøkes.

Fra Hugo Boss til panservogn

Produsenten av snifferen er amerikanske L3, og distributøren i Norge heter Nordic Defence & Security.

- I 2016 inngikk vi en avtale med Avinor, og det er grunnen til at året ga oss en voldsom vekst.

Lindberg har økonomisk utdanning fra Norges Varehandelshøyskole, og startet i 1996 opp selskapet House of Brands, som er forhandler og distributør av barneklær som Petit Bateau, Levi’s Kids og Hugo Boss.

Seks år senere meldte han ifølge Finansavisen imidlertid overgang til forsvars- og sikkerhetsbransjen, selv om han fortsatt er største eier i House of Brands.

Som agent for 10-12 internasjonale selskaper jobber Nordic Defence & Security inn mot norske kunder. Ifølge nettsidene ligger både våpen, ammunisjon samt utstyr til minerydding og pansrede kjøretøyer i selskapets portefølje.

Lindberg opplyser imidlertid til avisen at hoveddelen av omsetningen ikke kommer fra forsvarssektoren, men fra sikkerhetsrelaterte kunder. Blant dem finner vi Tollvesenet og oljeselskaper som vil ha kontroll på hva som tas med ut til plattformene.

- Domineres av store

Ifølge nettsidene har selskapet mer enn 30 års erfaring i forsvarssektoren. Største eier er det danske forsvarsindustriselskapet Tellus Holding, som driver agenturselskaper i flere nordiske land. Antiterror, strålevern og bomberoboter er noen av produktene i porteføljen.

- Det er et faktum at luftfartsnæringen får tredd en del krav ned over hodet. Markedet domineres av store leverandører fra USA, Tyskland og etter hvert Kina. Vår rolle i dette er å være rådgiver for kunden og å utføre service og vedlikehold på utstyret vi leverer, sier Lindberg til Finansavisen.

Nordic Defence & Security har levert 170 såkalte sniffere som brukes på Avinors 45 flyplasser i Norge. Selskapets to teknikere er stadig på farten. Ved større vedlikehold blir snifferen tatt med til selskapets verksted på Rud i Bærum, mens flyplassen får en annen i stedet.

Andre økonominyheter:

Analytikere jekker ned anbefaling
- Jeg har lyst på en, men jeg får ikke kreditt av kona