Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gründere sliter med pengetørke

- Alle vil snakke om nyskapning - ingen vil investere, sier gründer. 

Over broen: Stein Onsrud(t.v) og André Eilertsen er snart ved lansering. Nå setter de sin lit til norske investorer. Foto: Finansavisen
Over broen: Stein Onsrud(t.v) og André Eilertsen er snart ved lansering. Nå setter de sin lit til norske investorer. Foto: Finansavisen Vis mer

(Finansavisen): André Eilertsen og Stein Onsrud er bare uker fra å kjempe seg gjennom den finansielle ørkenvandringen som tar livet av de fleste gründerprosjekter. Norge er lutfattig når det kommertil privat kapital til gründere, skriver Finansavisen.

Potten er stor

– Hvorfor er det ikke kø i en maurtue? Og hvorfor kolliderer ikke biene som flyr i en sverm.

Det kan høres ut som stemmen vi kjenner fra P4s trafikkhelikopter har inntatt et filosofisk sommermodus. Men André Eilertsen er dønn seriøs. I august lanserer han OneTraffic sammen med Stein Onsrud.

Den tidligere reporteren som daglig rapporterte fra P4s trafikkhelikopter har gjennom tre år utviklet en teknologi som skal få trafikken til å flyte. I det stille har han skaffet seg patenter i 148 land.

– Problemet med kø er det samme verden over og det bare øker, med befolkningsveksten og urbaniseringen. Potten er stor for den som greier å komme opp med løsningen, sier Eilertsen.

Ingen vil investere

Villeman Vinje i Ny Analyse og Civita har sett nærmere på problemet: I flere land har tilgangen til risikokapital sunket etter finanskrisen, men Norge ser ut til å være spesielt hardt rammet. Den målbare riskokapitalen i Norge er bare en fjerdedel av hva den var rett før finanskrisen. Norge scorer lavest når tilgangen til risikokapital sammenlignes med nivået i de nordiske land, pluss Nederland og Sveits.

Før finanskrisen skulle alle de rike ha litt penger i venture. Når vil ingen være der.

- Mange brant seg på investeringer i tidligfase-selskaper. Derfor går pengene nå i større grad til modne selskaper. Sverige har i dag et helt annet aktivitetsnivå innen venture. Det bør vekke oss, sier Vinje.

Mens eierfondene, som investerer i mer modne bedrifter, får store penger fra utlandet, er dette ikke situasjonen for venture.

- Det er nærmest utelukkende norske penger i norsk venture.

Norge er mer avhengig enn noen gang av å skape nye bedrifter for å opptrettholde velstanden.

- Over tid tror jeg Norge blir et fattigere land, hvis næringslivet ikke fornyer seg i form av nye vekstbedrifter.

Flere økonominyheter:

- Et ran!

Venter knallsolide knall fra storbanker

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling