-  Grünfeld skulle drepes

Den terrorsiktede 29-åringen ville ha rettspsykiateren Berthold Grünfeld likvidert med lyddempet pistol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29-åringen politiet mener er hovedmannen i terrorsiktelsen etter synagogeskytingen i Oslo skal ha planlagt å drepe den kjente rettspsykiateren jøden Berthold Grünfeld.

Etter det Dagbladet erfarer mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Grünfelds tidligere judisielle observasjoner av «terroristen», og ikke minst det faktum at Berthold Grünfeld er en anerkjent norsk jøde skal være motivet for planene om likvideringen.


Pistol med lyddemper

Likvideringen av Berthold Grünfeld skulle angivelig skje med det de siktede i terrorsaken kaller «en stille dame» - en pistol med lyddemper.

Dagbladet får bekreftet at (PST) etterforsker opplysninger om et planlagt attentat mot den kjente jødiske rettspsykiateren Berthold Grünfeld.

-  Vi har ingen kommentarer til Dagbladets opplysninger, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste.

Skulle manipuleres

PSTs arbeidsteori er at den hovedtiltalte 29-åringen, som er av pakistansk opprinnelse - skal ha manipulert den nå løslatte 26 år gamle nordmannen til å ta på seg oppdraget med å drepe Grünfeld. Begge ble sammen med to andre terrorsiktet etter at det ble avfyrt flere skudd mot Synagogen i Oslo i september i fjor.

AVLYTTET: Spionmikrofonene som PST hadde plassert i «terroristens» Mercedes, skal være en av årsaken til at sikkerhetspolitiet nå mener 29-åringen skal ha manipulert den medsiktede til å planlegge å likvidere Berthold Grünfeld. Foto: Nina Hansen
AVLYTTET: Spionmikrofonene som PST hadde plassert i «terroristens» Mercedes, skal være en av årsaken til at sikkerhetspolitiet nå mener 29-åringen skal ha manipulert den medsiktede til å planlegge å likvidere Berthold Grünfeld. Foto: Nina Hansen Vis mer

PST har digitalisert lydopptak fra romavlyttingen i bilen til «terroristen», og på nytt analysert de mange timene med avlyttede telefonsamtaler. Dette sammen med andre etterforskningsmessige skritt skal ha satt PST på sporet av det terroristjegerne mener var et planlagt attentat mot rettspsykiateren.

Taus Grünfeld

Berthold Grünfeld hadde i egenskap av jobben som rettspsykiater, fra 1992 til 2003, jevnlig kontakt med «terroristen».

De tre andre terrorsiktede - den 26 år gamle etniske nordmannen, den 28 år gamle mannen av tyrkisk opprinnelse og en 28-åring fra Pakistan - skal ikke ha blitt judisielt observert av Grünfeld.

-  Jeg har taushetsplikt og kan ikke uttale meg om forhold til tidligere pasienter, er det eneste en ordknapp Grünfeld vil si.

Grünfeld skal ikke ha opplevd truslene direkte. Han skal først ha blitt klar over at det var planer om å likvidere ham, da politiet orienterte ham.

Hevnmotiv

Samtalene PST har tatt opp i den romavlyttede Mercedesen til «terroristen» og andre avlyttede samtaler skal avdekke at det PST beskriver som et «terrorforbund», også hadde planer om å ta livet av den kjente rettspsykiateren.

-  Grünfeld skulle drepes

Berthold Grünfeld har flere ganger blitt oppnevnt av retten til å foreta judisielle observasjoner av den påståtte hovedmannen i terrorsaken.

Grünfeld hadde også ansvaret for å følge opp «terroristen» i de tre åra 29-åringen satt på sikring på Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt.

«Mangelfullt utviklede sjelsevner»

I 1998 ble «terroristen» i Borgarting lagmannsrett kjent skyldig i å ha truet en person med pistol mot tinningen, for deretter å skyte ham inn gjennom albuen slik at kula gikk inn i overarmen og stoppet i skuldra.

Offeret skal ifølge dommen ha skyldt «terroristen» 12 000 kroner.

Høyesterett avgjorde sikringsspørsmålet. Grünfelds erklæring om «terroristens» mangelfullt utviklede sjelsevner, og gjentakelsesfaren for ny alvorlig kriminalitet, gjorde inntrykk på dommerne.

Førstevoterende i Høyesterett skriver i sin begrunnelse:

«Det er ikke tvilsomt at han kan utgjøre en stor fare for sine omgivelser. Jeg viser særlig til hans bruk av skytevåpen i forbindelse med torpedovirksomhet.»

«Terroristen» ble ilagt sikring i inntil tre år.

-  Ikke noe usnakket

Advokat Morten Furuholmen, forsvarer for den 26 år gamle terrorsiktede nordmannen, er ikke kjent med PSTs etterforskning av et planlagt attentat mot Berthold Grünfeld.

-  Min klient er ikke konfrontert med disse opplysningene. Dette er også helt ukjent for meg, sier Furuholmen.

«Terroristens» advokat, John Christian Elden, sier at hans klient verken er avhørt eller konfrontert med attentatplanen.

-  Jeg kan bekrefte at min klient («terroristen», red.anm.) åpenbart er uenig med Grünfeld og stiller seg uforstående til rettspsykiaterens vurderinger, sier Elden.

Advokaten legger stor vekt på at «terroristen» har ført det Elden karakteriserer som uenighet - Grünfelds ufordelaktige uttalelser om 29-åringen - inn for domstolen.

-  Min klient har brakt uenigheten inn for Høyesterett og der fått medhold. Han har brukt de rettslige kanaler som han kan bruke. 29-åringen har ikke noe usnakket med Berthold Grünfeld, sier Elden.

FARLIG: Berthold Grünfeld har karakterisert «terroristen» som farlig. PST tror at det sammen med det faktum at Berthold Grünfeld er jøde er motivet for den planlagte likvideringen.
LES MER: Les alt om attentatsplanene og Grünfelds diagnose av 29-åringen i dagens utgave av Dagbladet.