Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro: - Jeg tenkte, nå må jeg markere meg

Landsmoder Gro Harlem Brundtland satte av sønnen på Gaustad stasjon og lot ham ta banen hjem som tiåring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landsmoder Gro Harlem Brundtland var ei streng mor på hjemmebane. Det får vi høre om i kveldens Skavlan, hvor Gro og sønnen Knut Brundtland er gjester. 

- Jeg var streng nok til at jeg klarte å oppdra barna, forteller Gro i Skavlan.
- Ja, jeg opplevde henne som streng, svarer Knut Brundtland.   

Nok er nok Spesielt én episode da Knut var ti år må ha gjort inntrykk. Knut satt med sine tre søsken i baksetet av bilen, og de turnet og sloss på veien hjem. Etter gjentatte advarsler var det nok for landsmoderen.
- Jeg tenkte, nå må jeg markere meg, forteller Gro i Skavlan, og det gjorde hun.

- Knut er ti år og stor nok til å ta banen hjem.

Hun bråstanset bilen på Gaustad stasjon, og satte av ti år gamle Knut med penger til bussen og kjørte hjem.
- Jeg hadde vondt i magen hele veien hjem. Jeg kjørte helt hjem, og magefølelsen varte helt til Knut kom inn døra, forteller hun.
- I dag ville ikke folk ha gjort noe sånt.

Ti år gamle Knut tok det likevel ikke så tungt.
- Jeg dro den for langt, og skjønte at straffen var fair, forteller Knut Brundtland i Skavlan.

Mor ut, far inn Knut var 13 år da Gro ble miljøvernminister i 1974.
- Mamma forsvant ut og pappa tok over, med nye systemer, forteller han i Skavlan.

Han beskriver millimeterpapir på skapdørene på barnerommet for å organisere oppgaver i hjemmet, og om økonomiske incentivsystemer for å få oppgavene gjort.

- Det var et trekksystem, hvor vi kunne tape penger om vi ikke oppfylte. Det har jeg lært mye av i jobben, forteller han i Skavlan. 

Til tross for den ensomme bussturen hjem som tiåring beskriver Knut Brundtland mora som ei hønemor i hyllesten «Kjære mor» av Kjersti Salvesen. 
- Hun var en kjærlig mor, som alltid passet på at vi barna ikke skulle fryse, bli syke, sulte eller drukne, skriver han i boka.   

Mor til Knut I «Kjære mor» forteller han at det er irriterende å først og fremst bli sett på som sønnen til noen.
- Jeg har opplevd at folk har ment at det jeg har oppnådd, er et resultat av svært mye støtte, hjelp og innflytesle fra min mor. Det oppleves som urettferdig, sier han i boka «Kjære mor».

Dette blir også tatt opp i Skavlan, hvor han sier at han skulle ønske noen sa «Gro, er det mora til Knut Brundtland?»
For Knut er Gro først og fremst mutter'n.

Annerledes barn Knut Brundtland valgte å bli advokat i privat praksis, og forteller i boka «Kjære mor» av Kjersti Salvesen at valget var påvirket av å ville gå en annen vei enn mor.
- Gitt hennes posisjon var det lite jeg kunne bidra med, utover ikke å svekke eller skade henne som følge av dum oppførsel fra min side, sier Knut Brundtland i «Kjære mor».

STRENG MOR: Gro Harlem Brundtland forteller om tiden som minister og mor. (Foto: Emil Nordin)
STRENG MOR: Gro Harlem Brundtland forteller om tiden som minister og mor. (Foto: Emil Nordin) Vis mer

Gro forteller at han allerede fra han var liten var et uavhegig barn med andre interesser enn resten av familien. 
- Han begynte tidlig, i tolv-tretten-års alderen å interessere seg for aksjer. Der passet liksom ikke så godt inn i vårt hjem, sier Gro om sønnen i Skavlan.

Trodde han var heroinist Da Gro ble statsminister, ble bilder av den nye statsministerfamilien tatt uten Knut. Han var på sikkerhetskurs for å jobbe i nordsjøen. Knut forteller i Skavlan at ryktene om hvorfor han ikke var med på bildet begynte å florere, og at han på bussen overhørte en samtale mellom to eldre damer, hvor den ene fortalte at grunnen til at han ikke er med på bildet er fordi han er heroinist og må gjemmes bort.

- De trodde jeg var heroinist. Det gikk rykter om alt mulig rart, forteller Knut Brundtland i Skavlan.

Gro forteller at hun nok ikke forsto hvordan Knut og søsknene ble behandlet etter at hun ble statsminister. 
- Jeg var nok ikke klok nok til å forstå hvordan barna opplevde det. De fortalte aldri at de ble plaget på den måten. Vær klar over at de opplever ting ingen andre opplever, sier Gro Harlem Brundtland i Skavlan.

IKKE TILSTEDE: Gro Harlem Bruntland,  fotografert sammen med familien i sitt hjem på Bygdøy i 1981, Bak Arne Olav Brundtland, og foran fra v.: Ivar (15), statsminister Gro, Jørgen (13) og Kaja (17). Eldstemann Knut (19) var ikke tilstede da bildet ble tatt. Han var på sikkerhetskurs for å jobbe på Nordsjøen, men ryktene ville ha det til at han var heroinist og ikke kunne vises fram. Han forteller om oppveksten med Gro i kveldens Skavlan. (Erik Thorberg / NTB / SCANPIX).
IKKE TILSTEDE: Gro Harlem Bruntland, fotografert sammen med familien i sitt hjem på Bygdøy i 1981, Bak Arne Olav Brundtland, og foran fra v.: Ivar (15), statsminister Gro, Jørgen (13) og Kaja (17). Eldstemann Knut (19) var ikke tilstede da bildet ble tatt. Han var på sikkerhetskurs for å jobbe på Nordsjøen, men ryktene ville ha det til at han var heroinist og ikke kunne vises fram. Han forteller om oppveksten med Gro i kveldens Skavlan. (Erik Thorberg / NTB / SCANPIX). Vis mer