Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro: - Jens kan slite lenge

UTØYA (Dagbladet): WHO-sjef Gro Harlem Brundtland sammenlikner dagens bunnmålinger for Jens Stoltenberg med sin egen statsministerdebut for 20 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lar kvinner få 3 av 10 toppjobber

- Det tok flere år før jeg klarte å bygge opp tilliten igjen etter all hakkingen og kritikken i 1981, sier Gro til Dagbladet.

Med et støynivå som foran en Madonna-konsert jublet flere hundre ungdommer idet Gro steg inn i møtelokalet på Utøya. «Finnes det en kvinne, en slik som vi vil ha,» sang AUF-erne, mens verdens helsesjef klappet etter deLillos-melodien, tydelig rørt.

Etterpå ble hun gang på gang lokket til å kommentere norsk politikk. Smigret av den voldsomme interessen smilte hun bare og henviste til sin rolle som «internasjonal tjenestekvinne».

Men i samtale med Dagbladet klarer hun ikke å holde seg når gullgutten hennes, Jens Stoltenberg, blir tema.

- Jens er viktig

Hun har aldri lagt skjul på at det var Jens hun ville ha som sin etterfølger i 1992, ikke Thorbjørn Jagland. Og i mars i fjor, like før Jens ble statsminister, sa hun til Dagbladet:

«Han kommer til å gjøre det veldig bra, fordi han har en erfaring og en personlighet som vil passe godt. Han har en unik kombinasjon av politisk holdning og klare overbevisninger koblet med en sosial evne som er så viktig for å skape tillit rundt seg.»

- Du roste ham opp i skyene og sa han ville gjøre det veldig bra som statsminister...

- Det har han gjort rg. Han har spilt en viktig rolle og gjør en god jobb.

- Hvorfor går det så dårlig da?

- Det må man være her for å forstå, det er vanskelig for meg å si utenfra.

- Men hvordan har det gått med de høye forventningene du ga uttrykk for i fjor?

- Jeg kan bare konstatere at det tar tid. Husk på at hele tida fra jeg ble statsminister i 1981 og fram til 1992- 1993, skiftet vurderingene av jobben min. Hvis du har langsiktige mål i tankene, kan du ikke sette karakterer etter så kort tid.

- Så det kan ta like lang tid for Jens å bygge opp den nødvendige autoriteten som det gjorde for deg?

- Ja, det kan det. Jeg hadde svær tilslutning da jeg tok over i 1981, men så kom all hakkingen og kritikken i valgkampen. Da tok det flere år før tilliten ble bygd opp igjen. Det er alltid tunge oppoverbakker, særlig som politisk leder i Ap, fordi du representerer tyngdepunktet i norsk politikk og blir presset fra alle kanter, sier Gro.

Mye verre uten Ap

Hun brukte store deler av talen sin i går til å snakke om FN-rapporten som viser at Norge er verdens beste land å leve i. WHO-sjefen mente vi har «virkeliggjort universelle idealer».

- Men den samme FN-rapporten viser at klasseskillene i Norge har økt, både i din periode som statsminister, og i Jagland og Stoltenbergs. Er ikke det et nederlag for deg og Ap?

- For det første er vi nødt til å være klar over at målingen starter med et land som er på topp når det gjelder å ikke ha forskjeller. Så har vi i de siste åra sett trekk som på noen punkter går i en litt annen retning. Det gjelder en liten gruppe øverst på inntekts- og formuesskalaen som har blitt enda rikere. Men en faktor som er lite fokusert på, er at skattereformen på slutten av 80-tallet førte til at det ble vanskeligere å trekke fra så mye på inntekter og formuer. Dermed ble milliardene mer synlige.

- Så det er ikke et nederlag for Ap?

- Nei. For uten de kreftene som Ap står for, hadde det vært helt annerledes og mye verre.

JUBEL FOR GRO: Flere hundre AUF-ere tok imt WHO-sjef Gro Harlem Brundtland med voldsom klapping og taktfaste rop: Gro, Gro, Gro da hun kom til Utøya i går. Mottakelsen var overveldende. Jeg føler at folk setter pris på å høre fra meg, sa Gro til Dagbladet etterpå.Foto: TORE SANDBERG
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling