Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro (65) har jobbet for servicegiganten ISS i ti år: - Jeg må jobbe gratis hver eneste uke

- Snart orker jeg ikke mer, sier ISS-renholderen Gro Irene Ahlbom (65).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKIM/OSLO (Dagbladet): - ISS driver rovdrift på de ansatte. Jeg vet ikke hvor lenge jeg kommer til å orke dette, sier Gro Irene Ahlbom (65) til Dagbladet. Hun har jobbet for service-giganten i ti år. Fem dager i uka vasker hun legekontorer, anleggsbrakker og dagligvarebutikker i Askim-området.

Service-giganten ISS har over 9000 ansatte i Norge.

ISS er også en internasjonal kjempe, med 500 000 ansatte fordelt på 50 land, og med en omsetning på verdensbasis på 78 milliarder kroner.

Lørdag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet slakter ISS for å ikke registrere arbeidstida godt nok, dårlig mellomledelse og for lav lønn.

Ahlbom forteller at hun ofte jobber langt lengre enn tida hun får betalt for.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) har regnet på hvor lange dager Gro jobber, og hvor mye hun har fått betalt for det. Gros arbeidsdag begynner vanligvis 05:00 om morgen, og avsluttes vanligvis mellom 13:00 og 14:00.

- Jobber uten betaling - Vi jobber cirka 1.5 ekstra timer per uke på pene dager, og mer en to timer når det er mye nedbør og glatte veier, sier Ahlbom til Dagbladet. Hun får støtte fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

- Dette er en form for akkordarbeid, og de opplever stadig oftere at den estimerte tida de har betalt for ikke er nok til å rekke de pålagte arbeidsoppgavene. For å unngå å få klager og dermed problemer med arbeidsgiver, må de derfor ta av sin fritid for å gjøre jobben, sier forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen, til Dagbladet.

- ROVDRIFT:  - ISS driver rovdrift på de ansatte. Jeg vet ikke hvor lenge jeg kommer til å orke dette, sier Gro Irene Ahlbom (65) til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- ROVDRIFT: - ISS driver rovdrift på de ansatte. Jeg vet ikke hvor lenge jeg kommer til å orke dette, sier Gro Irene Ahlbom (65) til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

I fjor sommer fulgte Dagbladet Ahlbom på en vanlig dag på jobben. Da rakk hun ikke å bli ferdig innen den estimerte tida, og endte opp med å jobbe tre timer gratis.

- Det er viktig for meg at folk ser hvordan arbeidsdagen min er, sier Ahlbom til Dagbladet.

Åtte måneder seinere mener Ahlbom at hun fortsatt jobber gratis.

- Nå i 2016 jobber vi kortere på grunn av færre kunder, men det jobbes ekstra hver dag. For eksempel i dag begynte jeg på jobben fem om morgen, og var ferdig 11.00. På papiret får vi betalt 4,5 timer. Dermed jobbet jeg 1,5 timer lengre enn det vi fikk betalt, forteller Ahlbom.

- Alle får betalt Norsk Arbeidsmandsforbund har gått gjennom timelistene til Gro fra oktober 2014 og til og med februar 2015. De viste at hun jobbet minst 2,5 timer ekstra hver uke uten å få betalt for det.

- Det viser at dette har pågått lenge, sier Ahlbom til Dagbladet.

ISS nektet lørdag for at de ansatte får for lite betalt i forhold til hvor mye de jobber.

- Det er ingen i ISS som ikke får den lønnen de skal ha. Det vil jeg tilbakevise på sterkeste, sa kommunikasjonsrådgiver i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet.

- SKAL IKKE JOBBE GRATIS: 
- Folk skal ikke jobbe gratis. De skal heller ikke jobbe utover den tida som er avtalt, sier kommunikasjonsrådgiver i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
- SKAL IKKE JOBBE GRATIS: - Folk skal ikke jobbe gratis. De skal heller ikke jobbe utover den tida som er avtalt, sier kommunikasjonsrådgiver i ISS, Jan Bjørneboe, til Dagbladet. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET Vis mer

Gro sin situasjon kommenterer Bjørneboe slik:

- Folk skal ikke jobbe gratis. De skal heller ikke jobbe utover den tida som er avtalt. Vi har faste prosedyrer på hva som skal gjøres hvis man ikke rekker over området sitt. Det skal løses etter en fastsatt prosedyre, og det håper jeg de også får løst for denne ansattes vedkommende, sier Bjørneboe.

Ti oppsigelser på to år - Det er jo ikke så lenge til jeg skal pensjonere. Jeg blir jo snart 66 år. Men det er viktig for meg at neste generasjon får et arbeidsliv hvor ting er plass og et arbeidsliv de kan leve i. Det er derfor jeg velger å varsle om hvordan jeg har det på jobben, sier Ahlbom til Dagbladet.

Siden 2014 har Ahlbom fått totalt ti deloppsigelser på grunn av blant annet redusert tid og færre kunder. En deloppsigelse, eller endringsoppsigelse, er en oppsigelse av den eksisterende arbeidsavtalen, med tilbud om en ny avtale. Ved endringsoppsigelse gjelder de samme reglene som for ordinær oppsigelse.

VARSLER: - Det er viktig for meg at neste generasjon får et arbeidsliv hvor ting er plass og et arbeidsliv de kan leve i. Det er derfor jeg velger å varsle om hvordan jeg har det på jobben, sier Gro Ahlbom til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
VARSLER: - Det er viktig for meg at neste generasjon får et arbeidsliv hvor ting er plass og et arbeidsliv de kan leve i. Det er derfor jeg velger å varsle om hvordan jeg har det på jobben, sier Gro Ahlbom til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer