Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro avviser press fra sukkerindustrien

Presset fra sukkerindustrien vil ikke føre fram, sier generaldirektør Gro Harlem Brundtland i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Våre faglige råd om kosthold og ernæring vil stå støtt i vinden selv om sterke pressgrupper kan lage turbulens. Jeg vil selvsagt stå fast ved våre konklusjoner, sier Brundtland til NTB på telefon fra Roma.

Hun la onsdag formiddag fram en WHO-rapport på mer enn 100 sider, som blant annet tar til orde for en sterk reduksjon av bruk av sukker i det daglige kostholdet.

Dette er blitt møtt med sterke angrep fra sukker- og leskedrikkbransjen, som med Coca-Cola og Pepsi i spissen har forsøkt å stanse publisering av rapporten.

Mest mulig sukker

- Rapporten handler om langt mer enn sukker. Men sukkerindustrien har i mange år vært spesielt aktiv for å bekjempe helseråd om redusert sukkerforbruk. Dette har åpenbart kommersielle grunner. Næringen kjemper for aksept for mest mulig sukker i kostholdet, sier Gro Harlem Brundtland.

- Allerede i 1991 gikk sukkerindustrien til voldsomme angrep på en rapport fra WHO som i grove trekk kom med de samme råd som våre ferske ekspertvurderinger. Nå kommer de samme angrepene for fullt. Denne bransjen er veldig påpasselig med å kritisere alle antydninger om at sukkerforbruket bør ned. Men det er ingen tvil om det helsefaglige grunnlaget for våre råd, og det er vår jobb å få best mulig gjennomslag for disse, sier hun.

Kosthold og livsstil

- Hva er den nye rapportens hovedbudskap?

- Det er verken sensasjonelt eller faglig omstridt. Det er en oppdatert gjennomgang av sammenhengen mellom kosthold og livsstil og ikke-smittsomme lidelser som hjerte/kar-sykdommer, kreft, sukkersyke, blodtrykksproblemer og tannråte. Dette er problemer som påvirkes sterkt av inaktivitet og overforbruk av fett, sukker og salt, og som sprer seg også i utviklingslandene.

- Der har de en dobbel sykdomsbyrde, ved en kombinasjon av underernæring og feilernæring. For mye sukker og fett og for lite vitaminer, mineraler og andre nødvendige sporstoffer gjør at mange både er overvektige og underernærte.

10 prosent

WHOs eksperter mener at sukker ikke bør overstige 10 prosent av samlet energiinntak. Dette har en rekke industriland allerede satt som nasjonale målsettinger. Men dette gjelder ikke USA, der pressgruppene mot WHO og de sterkeste næringsinteressene er samlet.

- Ernæringsprofessor Kaare R. Norum tror at kampen mot sukkerindustrien vil bli like hard som kampen mot tobakkselskapene. Tar han for hardt i?

- Det er sammenlignbare problemer. Tobakk fører til de største helseproblemene, men usunn livsstil og diett ligger like bak, med dimensjoner som er i nærheten av røykingen, sier Harlem Brundtland.

Hun regner med at ekspertrapporten om kosthold og livsstil vil bli livlig diskutert under WHOs helseforsamling i Geneve i slutte n av mai, selv om WHOs konkrete anbefalinger til medlemslandene ikke blir klare før neste år. Gro Harlem Brundtland går av som generaldirektør i WHO 21. juli.

(NTB-Alf Skjeseth)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media