Gro betalte tilbake 74 924 kroner

Det reddet den tidligere statsministeren fra tiltale.

BETALTE TILBAKE:  Gro Harlem Brundtland tok selv kontakt for å betale tilbake pensjon. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BETALTE TILBAKE: Gro Harlem Brundtland tok selv kontakt for å betale tilbake pensjon. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under Astrid Risnes forklaring i rettsaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland kommer det fram at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland selv tok kontakt med sekretæren for Stortinget pensjonsordning for å betale tilbake det hun etterhvert forsto var penger hun ikke skulle ha mottatt.

Totalt ba Brundtland i et brev dater 8. april om å betale tilbake 74 924 kroner i 2004. Dette var pensjon hun urettmessig hadde fått utbetalt fram til 15. februar 2004.

På denne tiden var hun gjesteforeleser ved Harvard Universitetet i USA, og det var honorarene for disse foredragene som gjorde at hun sprengte inntektsgrensen pensjonsordningen satte.

Ikke tiltalt
Som Dagbladet skriver i dagens avis var denne kontakten er en av grunnene til at den tidligere Ap-lederen og den første kvinnelige statsministeren i Norge nå ikke sitter på tiltalebenken sammen med Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Det ble aldri startet en personrettet etterforsking mot Gro Harlem Brundtland.

Under Risnes forklaring fortalte hun hvordan Gro Harlem Brundtland tok kontakt for å sette seg inn i stortingsrepresentantenes lukrative pensjonsordning som tillot representantene å ha det Risnes omtaler som «godt rom» for annen inntekt.

Kom på kontoret
- Hun hadde sluttet i stillingen. Så kom hun sammen med Arne Olav inn på mitt kontor en morgen for å forhøre seg om systemet. Da fylte hun villkårene for 75-årsregelen. Hun snakket om at hun hadde inntekter i forbindelse med FN, men at hun ikke visste hvor mye det var snakk om. Da forutsatte vi at hun kunne gå inn i ordningen, men hun måtte også være oppmerksom på inntektsbegrensningen. Det var slik det kom i stand, forteller Risnes. 

- Hun snakket om foredragsinntekter. Etter hva jeg husker var dette knyttet til FN-arbeid, men det er mulig jeg husker feil.

- Og inntektstaket det nevnte du?

- Ja, det mener jeg at jeg gjorde.
Sprengte grensen i 2003 - Var du klar over at Gro Harlem Brundtland hadde betydelige foredragsinntekter som sprengte grensen høsten 2003?, spør aktor Elisabeth Roscher.

- Det ante jeg ingenting om, sier Risnes og legger til:

- Hun sa jo selv at hun hadde stoppen pensjonsinntekten sin selv da hun hadde fått betalt for mye.

Grunnen til at kontakten mellom Brundtland og Stortingets pensjonskasse kommer fram er for å vise et bilde av praksis rundt utbetaling av pensjonen til tidligere representanter.

Brundtlands eksempel er viktig i en større sammenheng hvor aktoratet vil se det i en sammenheng med Anders Talleraas og Magnus Stangelands saker hvor de over tid har hatt langt høyere inntekter enn det ordningen har tillatt.