Gro er velkommen til opprydning

GENEVE (NTB): Gro Harlem Brundtland ønskes velkommen som ny WHO-leder med ønsker og forventninger om omfattende opprydding i verdensorganisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikanske, britiske og nordiske politikere mener behovet for sterk og effektiv ledelse av WHO er stort. De har store forventinger til Gros overtagelse av en organisasjon de mener er skakkjørt.

  Valget av Gro Harlem Brundtland til generaldirektør i WHO blir også godt mottatt av FNs leder Kofi Annan. Han har Norges tidligere statsminister som uformell rådgiver, og hun var lenge i søkelyset som mulig nestleder i verdensorganisasjonen.

  - Generalsekretær Annan er svært fornøyd med WHO-styrets valg av Gro Harlem Brundtland. Han setter umåtelig pris på henne, og er sikker på at hun vil bli en sterk og effektiv leder av organisasjonen, sier Annans pressetalsmann Fred Eckhard til NTB.

- Nyttig

Den britiske helseministeren Frank Dobson mener Gro Harlem Brundtland er i stand til å gjenopprette WHOs gode navn og rykte.

  - Hennes internasjonale erfaring og engasjement i utviklingssaker vil komme til nytte for å gjenopprette WHOs gode navn og rykte, heter det i en erklæring fra helseministeren.

  Dobson sier effektiv styring av WHO er blant Storbritannias høyeste prioriteringer når det gjelder reformer innen FN.

  - Dr. Brundtlands lederkunnskaper vil være til stor hjelp i de store, interne reformene som må komme i WHO for å sikre at ressursene styres mot klart definerte helsemål, heter det i erklæringen.

Viljesterk

Nyhetsbyrået Reuters skriver i en kommentar at Harlem Brundtland er en viljesterk leder som vil lede WHO uten dilldall. Men byrået framholder at hennes holdning i abortspørsmålet har skapt kritikk blant såvel muslimer som katolikker.

  - Hun var en så dominerende skikkelse i norsk politikk, at mange karrikaturtegnere nøyde seg med å tegne skoene og anklene hennes, mens andre politikere pilte rundt og ikke rakk henne til knes. Enkelte betegnet henne som en venstreorientert versjon av britenes Margaret Thatcher, skriver Reuters.

ØNSKES VELKOMMEN: Dørene til WHO står åpne for Gro.
Ny WHO-leder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer