Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro får CNN-penger

GENÈVE (Dagbladet): WHO-sjef Gro planlegger å reise til Atlanta i USA for å besøke den styrtrike CNN-eieren Ted Turner. Turner har allerede sendt et personlig brev til Gro der han lover å støtte henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første omgang skal CNN-pengene brukes i kampen mot tobakk.

- Ja, Gro har planer om å møte Ted Turner, sier Gros pressetalsmann Jonas Gahr Støre til Dagbladet. Men foreløpig er ikke tidspunkt for reisen fastsatt.

Ted Turner er gift med skuespilleren Jane Fonda og er en av verdens virkelig rike menn. Han har hovedsaklig tjent sin formue gjennom TV-selskapet CNN.

Ga bort sju milliarder

For ett år siden annonserte Turner at han ville gi bort 100 millioner dollar eller 750 millioner norske kroner til FN hvert år i en tiårsperiode.

- Det er ikke mer enn det formuen min har vokst med de siste månedene, sa Turner da han offentliggjorde gaven.

Pengene fordeles gjennom generalsekretær Kofi Annans kontor, men Turner har naturlig nok stor innflytelse. Turner har ved en rekke anledninger markert at han er svært opptatt av miljø og tredje-verden-spørsmål, og gaven til FN er det endelige beviset på at han vil bruke penger - mye penger - på sitt engasjement.

Sendte brev

Gro og Turner har møtt hverandre flere ganger og kjenner hverandre ganske godt. CNN-eieren var veldig opptatt av Gros arbeid i Verdenskommisjonen for miljø og utvikling på 80-tallet og inviterte henne den gang til CNN-hovedkvarteret i Atlanta.

Bare noen dager etter at Gro ble valgt til generaldirektør for Verdens helseorganisasjon i mai, mottok hun et varmt og personlig brev fra Turner. Turner skrev at han beundret henne for det hun står for og at han gjerne vil gi penger til WHO når Gro tar styring en.

Etter det har Turner ved to anledninger sendt Tim Wirth for å snakke med Gro. Wirth, som er tidligere statssekretær i Clinton-regjeringen, styrer nå Turners FN-fond. Men om alt går etter planen, skal de to altså møtes ansikt til ansikt for å diskutere miljø- og helsespørsmål. Med Turners enorme formue og Gros overtalelsesevner kan det bli en svært lønnsom tur for WHO.

CNN mot tobakk

Gro har sammen med Turner-fondet allerede pekt ut et område som skal nyte godt av CNN-penger, nemlig kampen mot tobakk. Derfor har Gro etter oppfordring allerede sendt av gårde en søknad om ca 20 millioner norske kroner til et samarbeidsprosjekt mellom WHO, Unicef og Verdensbanken for å redusere helseskader som har sammenheng med røyk. Men i samtalene mellom Gro og Turner-fondet er det sagt direkte at WHO kan vente flere gaver som kan finansiere WHOs arbeid for å bedre folks helse.

Men det er ikke bare Ted Turner som vil støtte Gro. I går annonserte også det amerikanske Rockefeller-fondet at de vil gi WHO nesten 20 millioner norske kroner til arbeidet med å gjenomføre Gros reformplaner for Verdens helseorganisasjon.
Pengene skal brukes til å hente inn unge eksperter som skal jobbe med ulike prosjekter i regi av WHO.

Lincoln Chen i Rockefeller-fondet kom ens ærend til Oslo i vår for å fortelle Gro at de ville gi penger umiddelbart etter at hun tiltrer.

JUBEL: Gro ble varmt mottat på sin første dag i WHO.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!