Gro feller nådeløs dom over Jagland

- «Dum» 36,9-strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Harlem Brundtland sier at hun ikke hadde kunnet tenke seg at Thorbjørn Jagland «kunne være så dum» om hans 36,9-strategi, som førte til at regjeringen trakk seg etter valget i 1997.

Tidligere Ap-leder og statsminister Gro Harlem Brundtland legger ikke fingrene imellom i sin omtale av Thorbjørn Jaglands famøse kabinettsspørsmål ved stortingsvalget i 1997. Tolv år etter at hun trakk seg som statsminister og Jagland overtok, konkluderer Brundtland med at hun i alle år hadde overvurdert Jagland og «ikke hadde kunnet tenke meg at han kunne være så dum», skriver Dagsavisen.

Brundtland sier dette til historiker og forfatter Hans Olav Lahlum, som har skrevet en artikkel om Arbeiderpartiets forhold til regjeringsmakten fra 1928 til i dag i Arbeiderbevegelsens årbok for 2008.
Spontant utspill
Jagland ble kastet inn i statsministerstolen da Gro Harlem Brundtland overraskende kunngjorde sin avgang fra Stortingets talerstol en oktobermorgen i 1996.

Ett år senere, like før stortingsvalget i 1997, kom Thorbjørn Jagland kom med sitt oppsiktsvekkende «kabinettsspørsmål» til folket og sa regjeringen ville gå av om Arbeiderpartiet fikk en oppslutning lavere enn 36,9 prosent.

Utspillet kom spontant og uten forankring i regjeringen eller partiledelsen, og fant ifølge Lahlum sted på en pressekonferanse hvor Jagland «ble drevet fra skanse til skanse».

Jagland fikk imidlertid full støtte av LO-leder og nære støttespiller Yngve Hågensen til denne strategien.

Savner sidestykke


Thorbjørn Jagland ønsker ikke å kommentere kritikken fra Brundtland, men opplyser at han vil komme tilbake til 36,9-strategien i sine memoarer.

Lahlum mener ifølge Aftenposten at Jaglands desimalgrep savner sidestykke.

- Hans strategi for bruken av regjeringsmakten fremstår også som unik i et internasjonalt perspektiv. Det var et åpenbart brudd med Aps lange tradisjon for vilje til regjeringsmakt.

- Og langt på vei også et brudd med den norske parlamentarismen fra 1884, hvor jo et sentralt prinsipp er at kampen om regjeringsmakten ikke avgjøres direkte av oppslutning i valg, men indirekte, gjennom forholdet mellom partiene i Stortinget.

NTB

DUM: Gro Harlem Brundtland sier at hun ikke hadde kunnet tenke seg at Thorbjørn Jagland «kunne være så dum» om hans 36,9-strategi, som førte til at regjeringen trakk seg etter valget i 1997.