Gro fikk ikke vite om inntektstaket

Først seinere mener Brundtland at hun ble klar over grensa.

I VITNEBOKSEN:  Tidligere Ap-leder og statsminister Gro Harlem Brundtland møter for første gang i sitt liv i retten i dag i forbindelse med bedragerisaken mot Magnus Stangeland og Anders Talleraas. Foto: Berit Roald / Scanpix
I VITNEBOKSEN: Tidligere Ap-leder og statsminister Gro Harlem Brundtland møter for første gang i sitt liv i retten i dag i forbindelse med bedragerisaken mot Magnus Stangeland og Anders Talleraas. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Harlem Brundtland mener hun ikke ble fortalt at det fantes en grense for hvor mye hun kunne tjene på foredrag og bokinntekter før hun ikke lenger hadde krav på stortingspensjon.

I retten forklarer Brundtland til aktor at hun selv tok kontakt med Stortingets Astrid Risnes for å få vite hva hun kunne tjene ved siden av stortingspensjonen. I den relativt korte samtalen med Risnes, som Brundtland tror kan ha vart i 15 minutter, mener Brundtland hun nevnte at hun i framtiden kunne motta foredrag og muligens noen bokinntekter.

- Ikke nevnt
På spørsmål aktor Elisabeth Roscher om inntektsgrensa ble nevnt, sier Brundtland følgende:

- Det ble ikke nevt. Det var mer av et prinsippielt spørsmål. Det gjaldt faste inntekter og ikke tilfeldige inntekter sånn som foredrag eller bokinntekter.

- Hvilket beløp tenkte dere på i denne samtalen?

- Det var ikke i mine tanker i det hele tatt. Det ble ikke berørt den gangen.

- Er du kjent med i ettertid at det skal være et inntektstak?

- Ja, men det var ikke noe tema, jeg visste ikke det da, sier Brundtland.

Ved å si at hun ikke fikk opplyst noe om et inntektstak på tilfeldige inntekter støtter hun Talleraas og Stangelands forklaringer om hva slags beskjeder de fikk.

- Rart
- Det var først da jeg leste e-mailen som kom fra Astrid Risnes i april. Det hadde jeg ikke hørt om før. Så ble jeg veldig opptatt av dette, da alt dette styret startet. Så tenkte jeg hvorfor ble det ikke sagt noe om dette inntektstaket da? Særlig fordi det var en stortingsbehandling av dette da, sier Brundltand og legger til:

- Jeg reagerte på samme måte som Dalheim (Erik Dalheim, tidligere leder av pensjonsstyret, red.anm.) at når man kommer til juni og det er i gang en tilstramming av et regelverk, synes jeg det er rart at det ikke blir berørt. Det synes jeg er rart. Rett og slett.

Ifølge Brundtland var det først da hun fikk mer faste inntekter fra foredrag og annet, at hun tok kontakt med Stortingets pensjonsordning.
 
- Da var da jeg slo alarm og fikk foredragsinntekter to ganger i måender, at jeg tok kontakt, sier Brundtland som viser til at det var begrepet faste inntekter hun hadde fått beskjed om å forholde seg til.

Fikk refs
Da Gro Harlem Brundtland kom til Oslo Tingrett klokka ett i dag, gikk hun rett inn i rettssal 227 og satte seg i vitneboksen. - Du skulle ventet til jeg kom og hentet deg, sa rettsbetjent Ellingsen til den tidligere statsministeren.

- Jeg har aldri vært i en rettssal før, svarte hun unnskyldende.

INGEN GRENSE: Gro Harlem Brundtland er klar i sin forklaring for retten: Hun fikk ikke vite om noen inntektsgrense for hva hun kunne tjene av tilfeldig inntekter ved siden av stortingspensjonen. Her står den tidligere statsministeren for første gang for retten. Foto: Berit Roald / Scanpix
INGEN GRENSE: Gro Harlem Brundtland er klar i sin forklaring for retten: Hun fikk ikke vite om noen inntektsgrense for hva hun kunne tjene av tilfeldig inntekter ved siden av stortingspensjonen. Her står den tidligere statsministeren for første gang for retten. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

I følge rettsprosessen skal vitner vente på gangen til de blir kalt inn av rettens formann.

Klart regelverk I går gjorde Jørgen Kosmo det klinkende klart at han både som revisor og tidligere stortingspresident mente regelverket for hvor mye stortingsrepresentantene kunne tjene utenom pensjonen var klart nok:

- De aller, aller fleste stortingsrepresentanter har greid å forholde seg til regelverket, sa Kosmo i retten i går.

Forklart i politiavhør
Men som Dagbladet i dag skriver i dag fikk også Gro Harlem Brundtland muntlig beskjed om at inntektene skulle beregnes slik Anders Talleraas og Magnus Stangeland gjorde det.

Etter det Dagbladet kjenner til, har Gro Harlem Brundtland nemlig gitt en forklaring til politiet som i hvert fall på ett punkt støtter de to tiltaltes oppfatning av hvordan regelverket på Stortinget ble praktisert.

Det er andre dag i den andre uka i bedragerisaken hvor Magnus Stangeland og Anders Talleraas er på tiltalebenken for å mottatt for mye mye pensjon.