Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro fikk varm velkomst

ALGER (Dagbladet): - Små problemer. Slik karakteriserte algeriske myndigheter situasjonen i landet da Gro Harlem Brundtland ankom hovedstaden Alger i går kveld. Bare noen dager tidligere ble 412 mennesker slaktet ned i Vest-Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harlem Brundtland fikk en varm velkomst av Abdallah Souissi, kabinettsjef i det algeriske helsedepartementet og generaldirektør Abbas i Algerisk UD på flyplassen i Alger.

Sikkerhetsfolkene var imidlertid ytterst nervøse da Air Algerie-flyet landet og Gro skulle eskorteres til regjeringens residens i går kveld. Opptrappingen av volden den siste tida har skremt mange vekk fra gatene i Alger, så kortesjen raste gjennom byen i stor fart. Myndighetene ville berolige.

Gro Harlem Brundtland er i Algerie som en del av kampanjen for å få henne valgt som leder av Verdens Helseorganisasjon, WHO.
- Algerie går gjennom midlertidige vanskeligheter i likhet med en rekke andre land, sa Abdallah Souissi, kabinettsjef i det algeriske helsedepartementet, til Dagbladet. Algeriske aviser omtalte i går Amnestys utsagn og problemene som oppsto ved Gros reise. Le Matin skrev at det hadde vært en ørefik for Algerie hvis reisen var blitt avlyst.

- Jeg hørte at noen pressgrupper i Norge var imot denne reisen. Den bør holdes innen sin ramme som er helsespørsmål. Verdens Helseorganisasjon må ikke bli politisert, sa Souissi, som var svært glad for å motta Gro Harlem Brundtland, spesielt i et vanskelig øyeblikk for Algerie. Han håpet hun ville danne seg et bilde av Algerie som et annet land, der kvinner arbeidet og det var små problemer.

- Blander ikke roller

Som helsearbeider anså han likevel problemene som tragiske og mente det alltid var galt når et, to eller ti liv gikk tapt. Abdallah Souissi sa at Algerie mottok Gro Harlem Brundtland først og fremst som en norsk personlighet.

- Som tidligere statsminister har hun preget det politiske livet i Norge. Det er den kvinnen Algerie har villet ta imot, og på det nivået hun blir mottatt, sa Souissi.

- Jeg representerer ikke Norge eller norsk utenrikspolitikk, sa Gro Harlem Brundtland til Dagbladet. Hun understreket at det er den norske regjeringen som står for den norske politikken overfor Algerie.

- Jeg vil ikke blande rollene. WHO-sekretariatet i UD har planlagt reisen. De andre kandidatene har vært her i de siste månedene.

- Var du redd for å reise hit under disse omstendighetene?
- Jeg legger vekt på at noen er ansvarlige for en helhetlig vurdering. Sikkerheten blir vurdert av myndighetene hjemme.

Ville ikke avlyse

Hun vurderte ikke å avlyse reisen etter Amnesty i Norges kommentar og synes det var et dårlig råd.

- Algerie er med i det internasjonale samfunnet, FN og WHO. Det har ingen hensikt å isolere landet på et slikt grunnlag. Som mulig framtidig tillitskvinne er dette problemer jeg kunne være med på å løse. Amnesty i Algerie var uenige. De er på stedet. Det er tvert om viktig med kontakt.

Gro Harlem Brundtland vil diskutere helse, politikk, utvikling og ikke minst menneskerettigheter med Algeries helseminister Yahia Guidoum, utenriksminister Ahmed Attaf og statsminister Ahmed Ouyahia i dag. Hun vil lytte og bringe egen erfaring inn i denne dialogen, på en bred måte. Hun vil lære hvordan de ser på sin egen situasjon, og hvordan det vil kunne være mulig å komme ut av den.

Beskyttelse

- Mennesker drepes, understreket hun. Helse og beskyttelse mot vold er for henne to elementære menneskerettigheter. Ramadan-måneden er en vanskelig tid i Algerie, og Gro Harlem Brundtland unnslår ikke opptrappingen av problemene.
- Det rammer uskyldige. Det er problemer alle er opptatt av. Mennesker møter problemer med usikkerhet og vold i en borgerkrigsliknende tilstand. Det er trusler mot menneskerettighetene av flere typer. Det er et urolig bilde. Situasjonen var også vanskelig i Angola da jeg var der, med sammenbrudd i helsevesenet. Algerie har en sterkere infrastruktur og i større grad et intakt helsevesen.

- Det er ikke første gang en så forferdelig situasjon er inntruffet, påpekte Gro Harlem Brundtland. For henne finnes det paralleller. Hun er glad for å få bedre innsikt i problemene.

<B>PÅ PLASS:</B> Gro Harlem Brundtland på vei fra flyplassen i Alger i går kveld. Hun er sammen med Abdallah Soussi, kabinettsjef i Algeries helsedepartement.
Gro Harlem Brundtland</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!