Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro fornøyd etter jobb-intervjuet

GENÈVE (NTB): Styret i Verdens helseorganisasjon (WHO) fikk i formiddag klar beskjed om hvordan Gro Harlem Brundtland vil lede organisasjonen hvis hun i morgen seirer ved valget på ny generaldirektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en halv time skisserte Brundtland sine visjoner for WHOs fremtid. Deretter måtte hun svare på en strøm av spørsmål fra de 32 styrerepresentantene.

 Etter «grillingen» virket eks-statsministeren både tilfreds og selvsikker:

  - Jeg fikk ingen spørsmål jeg syntes det var vanskelig å svare på. Men det betyr ikke at det ikke var sentrale spørsmål, sa hun til det norske pressekorpset som ventet på gangen.

Abortspørsmål uteble

Brundtland fikk ikke et eneste spørsmål om abort, til tross for at hennes høyt profilerte holdning i dette spørsmålet kolliderer med grunnleggende verdinormer både i muslimske og strengt katolske land.

  Men selv om den norske kandidaten åpenbart gjorde et solid inntrykk, er det høyst usikkert hvilken betydning intervjuet vil få for resultatet. Mange av styrerepresentantene har for lengst bestemt hvilken av de fem kandidatene de skal støtte i den avgjørende voteringsrunden i morgen formiddag.

  Den som oppfattes som Brundtlands sterkeste konkurrent er Sir George Alleyne fra Barbados.

 Alleyne er WHOs regionaldirektør på det amerikanske kontinent og støttes av alle stater i sin verdensdel unntatt USA, som har gått inn for Brundtland. Den amerikanske regjering er imidlertid ikke representert i WHOs styre.

Stor spredning

I alt 24 av styremedlemmene benyttet seg av sin rett til å levere skriftlige spørsmål til Brundtland. Av disse ble 11 trukket ut for besvarelse av styreformannen, professor Abdelhamid Aberkane fra Algerie.

  Spørsmålene spente over et vidt felt - fra bekjempelse av malaria til kvinners stilling i utviklingsland og WHOs bekymringsfulle økonomi. Et av Brundtlands hovedpoenger var sammenhengen mellom helse og fattigdom.

  - Jeg har sagt at fattigdom er helt sentralt når det gjelder helse, sa hun til pressen da hun kom ut fra det lukkede møtet.

 Men hun understreket samtidig at hun ikke hadde satset på ett enkelt poeng for å sikre seg den ettertraktede sjefsstillingen.

  - Det er ikke snakk om ett poeng, men hele min bakgrunn, erfaring og alt jeg har opplevd i livet, sa hun.

<B>FORNØYD: WHO-sjef-kandidat Gro Harlem Brundtland ... møtte pressen etter jobb-intervjuet i formiddag ...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!