GUDMOR FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING:  Gro Harlem Brundtland  "Taiwans Nobelpris" på 10 millioner kroner. Her i Paris 29. mai i fjor på et OPECD-møte om kvinners innflytelse. Foto: Jacques Brinon, AP/NTB Scanpix.
GUDMOR FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING: Gro Harlem Brundtland "Taiwans Nobelpris" på 10 millioner kroner. Her i Paris 29. mai i fjor på et OPECD-møte om kvinners innflytelse. Foto: Jacques Brinon, AP/NTB Scanpix.Vis mer

Gro første vinner av pris på 10 millioner

«Taiwans Nobelpris» som gudmor for bærekraftig utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Harlem Brundtland (75) blir den første vinneren av den taiwanske Tang-prisen, øyas svar på Nobelpisen.

Den tidligere norske statsministeren får prisen for sitt arbeid som «gudmor» for bærekraftig utvikling, skriver nyhetsbyrået AFP.

Tang-prisene skal deles ut annethvert år og i ulike kategorier.

De er opprettet etter en donasjon på over 600 millioner kroner fra Samuel Yin, en av Taiwans rikeste menn. Prisene har blitt omtalt som Asias svar på Nobelprisene.

Tre millioner mer enn Nobelprisen
Tang-prisen er i overkant av 10 millioner kroner. Prispengene for Nobelprisen er til sammenligning tre millioner kroner lavere.

Den tidligere Ap-politikeren og generalsekretæren i Verdens helseorganisasjon (WHO) får prisen for «nyskapning, lederskap og implementering» av bærekraftig utvikling, sier Yuan T. Lee, lederen for komiteen som tildeler prisen.

Vinnerne i de tre andre kategoriene - Kina-studier, biofarmasøytisk forskning og rettssikkerhet- vil bli offentliggjort de neste dagene.

- Tang-prisen skal ikke konkurrere med Nobelprisen, men er opprettet for å dekke opp der den har mangler, sier Lee, som selv vant Nobelprisen i kjemi i 1986.

Til klima-tiltak i Asia
Brundtland vil få utbetalt åtte millioner kroner. Prispengene for Nobels fredspris er til sammenligning omtrent sju millioner kroner.I tillegg vil opp til to millioner kroner kunne utbetales gjennom et legat, opplyser stiftelsen , som er opprettet etter modell av nobelprisene i Norge og Sverige.

— Jeg vil bruke mesteparten av pengene til å bidra til bærekraftig utvikling i Asia. Det er mange land som trenger det, som India, Indonesia, Thailand, Myanmar og Kina. Jeg vil fremme praktiske løsninger som bidrar til klimavennlig utvikling, sier Brundtland.
Prisene skal deles ut under en seremoni i Taipei på Taiwan 18. september. Brundtland forteller at hun vil delta under seremonien. Prispengene får jeg i september, så jeg vil ta meg tid til å tenke på hvordan de skal brukes. Jeg vil se på mulighetene til å hjelpe unge forskere, sier hun.

Prisen er oppkalt etter Tang-dynastiet, som regjerte i Kina fra år 618 til 917. Kina - Taiwan Taiwan har i praksis fungert som et eget land etter at formann Mao og kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen i 1949.

Staten kaller seg fortsatt Republikken Kina og ligger på øya Taiwan.

Øya har aldri offisielt erklært seg selvstendig fra Folkerepublikken Kina på fastlandet.

Brundtland sier at hun ikke vil begi seg ut på politiske og historiske vurderinger om forholdet mellom Taiwan og Kina.

— Det eneste jeg kan si, er at min erfaring fra WHO er at Taiwan er like mye med i det vitenskapelige nettverket. Der er det ikke slike skillelinjer. Jeg kommer ikke til å engasjere meg i den typen politiske temaer, for dette dreier seg kun om arbeidet for global, bærekraftig utvikling, sier Brundtland.

(NTB).


 MANNEN MED PRISPENGENE:  Samuel Yin, en av Taiwans rikeste menn, har finansiert øyas "Nobelpris". Foto: Tang Prize Foundation/AP/NTB Scanpix.
MANNEN MED PRISPENGENE: Samuel Yin, en av Taiwans rikeste menn, har finansiert øyas "Nobelpris". Foto: Tang Prize Foundation/AP/NTB Scanpix. Vis mer