Gro frykter dødsvirus

BERLIN (Dagbladet): Den dødelige virussykdommen ebola kan spre seg over hele verden på samme måte som aids, advarer direktør Gro Harlem Brundtland i Verdens helseorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det eneste som kan stanse en slik utvikling er at det investeres tilstrekkelig i forebyggende helseprogrammer i de fattige landene, skriver WHO-direktøren i en artikkel i den tyske avisa Die Welt og den amerikanske Los Angeles Times.

Hun trekker fram ebola-viruset og tuberkulose som en svøpe som menneskeheten kan stå overfor dersom de nødvendige forebyggende tiltak ikke blir truffet i tide.

Det er hittil ikke registrert tilfeller av ebola i Europa, men utbrudd av sykdommen krever mange liv i fattige afrikanske land.

Globalisering

- En stamme tuberkel-bakterier som er resistente mot antibiotika, kan spre seg raskere med fly fra Afrika til California enn finanskapitalen kan bevege seg i panikk fra Thailand, Indonesia, Brasil eller Russland til New York og London.

Gro Harlem Brundtland understreker i artikkelen at det i framtida vil bli en enda sterkere sammenheng mellom sykdom og fattigdom. Hun skriver også at globalisering og klimaforandringer også vil få enorme konsekvenser for spredningen av sykdommer.

- Denguefeber og malaria som før var begrenset til enkelte steder på kloden, sprer seg til nye områder.

Men trass i faren for at nye epidemier vil spre seg, spår Gro Harlem Brundtland at hjertesvikt, depresjoner og trafikkulykker vil bli de viktigste døds-årsaker i år 2020.

Døds-epidemi

I 1995 var de tre viktigste dødsårsakene lungesykdommer, mage- og tarmsykdommer og død ved fødsel.

WHO-direktøren ser tobakken som den største helsefaren for verdens befolkning.

- 3,5 millioner dør hvert år som følge av røyking. I løpet av en generasjon vil dette tallet komme opp i ti millioner. I 1990 skyldtes 2,6 prosent av alle dødsfall røyking, men dette vil øke til ti prosent, skriver Gro Harlem Brundtland.

Årsaken til disse dystre prognosene er at sigarettrøykingen brer seg i utviklingslandene.

- En av tre kinesere som i dag er under 30 år, vil dø av tobakksrøyking. Vi venter en regelrett epidemi.