Gro går av

Gro Harlem Brundtland tar ikke gjenvalg som sjef for Verdens helseorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Brundtland begynte arbeidet som WHO-sjef 21. juli 1998. I juli neste år er det slutt.

- Jeg har bestemt meg for å avslutte mitt arbeid som generaldirektør ved avslutningen av inneværende periode, fordi jeg har hatt ledende stillinger i politikken og annet offentlig liv i nesten 30 år. Hvis jeg tok en ny periode, ville jeg være 69 før jeg gikk av, het det i en erklæring fra Harlem Brundtlands kontor i Geneve, skriver NTB.

Styret i WHO må ha kommet opp med navn på kandidater til toppjobben innen januar, før representanter for medlemslandene velger den nye direktøren. Det skjer trolig i mai.

Gro Harlem Brundtland er født i 1939 og utdannet som lege, men hadde en lang karriere i norsk politikk bak seg da hun tiltrådte som sjef for FN-organisasjonen WHO. Hun var i en årrekke leder for Arbeiderpartiet og statsminister i periodene fra februar til oktober 1981, fra 1986 til 1989 og fra 1990 til 1996.

Som WHO-sjef har hun spesielt gjort seg bemerket for kampen mot røyking, som har brakt henne i konflikt med den internasjonale tobakksindustrien. Hun har også advart om faren for at terrorister tar i bruk biologiske kampmidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer