Gro gir bort pris- millioner

Gro Harlem Brundtlands Miljøstiftelse slås i dag sammen med Stiftelsen Fontene. Dermed får Fontenehuset i Oslo miljøstiftelsens kapital på ca. 2,5 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fontenehuset gir tilbud for mennesker med psykiske lidelser som ønsker å bevege seg fra sykehus- og behandlingstilværelsen tilbake til et «normalt liv». Gro-stiftelsens milliongave vil bli brukt til å kjøpe eiendommen til Fontenehuset i Holbergs gate i Oslo, forteller en overlykkelig daglig leder, Ewa Orlowski Bergseng.

- Det er bare helt fantastisk at selveste Gro Harlem Brundtland støtter oss, sier Orlowski Bergs-eng. For en stiftelse som bruker mye av tida på å finne sponsorer, kommer sammenslåingen med Gros Miljøfond som manna fra himmelen. I retur utnevnes den tidligere statsministeren og WHO-direktøren til Fontenehusets æresmedlem i dag.

Fornøyd Gro

Gro Harlem Brundtlands sønn, Knut Brundtland, er Gro-stiftelsens forretningsfører. Han sier Gro alltid har vært opptatt av psykisk helse og psykisk helsevern, og at det derfor er en glede for henne å kunne hjelpe Fontenestiftelsen. Formelt er det stiftelsens styre ved leder Svein Roald Hansen og styremedlem Jonas Gahr Støre som har fattet beslutningen om å slå sammen Gros Miljøstiftelse med Stiftelsen Fontene.

- Gro gir sin fulle tilslutning til dette. Hun har for øvrig vært kjent med stiftelsens arbeid i mange år og er nå glad for at prispengene kan gå til dette arbeidet, sier Knut Brundtland til Dagbladet.

- Men er det riktig at Miljø-stiftelsens penger går til psykisk helsevern?

- Ja, det passer meget godt. Stiftelsen har en vid formålsparagraf, og psykososialt miljøarbeid hører definitivt inn under den, slår Knut Brundtland fast.

Tilbake til arbeidslivet

Fontenehuset i Oslo har over 160 medlemmer. 30 prosent av disse er i dag ute i studier eller i arbeid. Det har eksistert siden 1999, og er en del av den internasjonale Fountain House-bevegelsen.

Fontenehusene drives som klubbhus. Hit kommer mennesker med en psykiatrisk sykdomshistorie for å delta i et aktivt rehabiliteringstilbud.

Her kan de samarbeide med andre mennesker, de får anledning til å arbeide med driften av huset og kan studere.

- Fountain House-modellen har utviklet en metode for at medlemmene kan få prøve seg i ordinært arbeidsliv, og vi kan vise til gode resultater, sier Fontenehusets daglige leder Ewa Orlowski Bergseng.

- Vi konsentrerer oss om menneskenes muligheter, ikke om problemer. Vi vil at våre medlemmer skal komme i kontakt med egne styrker, talenter og kunnskaper. Gjennom en slik prosess vil de gradvis danne seg et klarere bilde av hvem de er og hvor de har sine unike styrker, sier Orlowski Bergseng.

- Forandret livet mitt

Klubbhuset tilbyr medlemmene en arbeidsorientert dag. Gjennom arbeidet, som er frivillig, øker muligheten til å vende tilbake til ordinært liv, studier og deltakelse i arbeidslivet.

Medlem Ann-Mari Lofthus, som etter mange års sykdom hadde fått diagnosen maniskdepressiv, fikk vite om Fontenehuset for et par år siden.

- Det forandret livet mitt. Her får vi bruke oss sjøl, lære nytt og lære bort til andre. Og i tillegg gir det oss et sosialt nettverk. Nå går jeg på BI samtidig som jeg har en liten jobb i Rådet for psykisk helse, forteller Lofthus.

FLOTT STED: Fontenehuset er helt topp, sier (f.v.) daglig leder Ewa Orlowski Bergseng, Ann-Mari Lofthus, Brita Vanessa Wang og Arne Nordhøy (bak).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer