GODE VENNER: Gro Dregelid er lærer på en barneskole på Stord, men er også «mammaen» til et stort antall afghanere, som Rahim Ullah Rahimi (t.v), Abdullah Vafai og Javeed Mangal. - Mamma hjelper oss med alt, og betyr enormt mye for oss, sier de tre samstemt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GODE VENNER: Gro Dregelid er lærer på en barneskole på Stord, men er også «mammaen» til et stort antall afghanere, som Rahim Ullah Rahimi (t.v), Abdullah Vafai og Javeed Mangal. - Mamma hjelper oss med alt, og betyr enormt mye for oss, sier de tre samstemt. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Oktoberbarna:

Gro gjør alt for sine afghanske venner

Av unge afghanere på Stord blir Gro Dregelid kalt «mamma». Hun blir redd når hun ser hvordan de behandles av norske myndigheter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

STORD (Dagbladet): I stua til læreren Gro Dregelid på tettstedet Sagvåg på Stord gjøres det klart for «kabele»-lunsj, en afghansk risrett med grønnsaker, rosiner og kylling. Afghanske Rahim Ullah Rahimi står bak maten.

Rahimi er en av afghanerne som har fått utsatt utreisen på grunn av Stortingsvedtaket om de såkalte oktoberbarna. Stord-kvinnen Gro Dregelid hjalp ham.

Rahimi kaller henne for «mamma». Akkurat som de to andre afghanerne som er i Dregelids stue denne dagen.

- Hvis jeg var mamma i Afghanistan og måtte sende barnet mitt på flukt, ville jeg ønsket at de traff noen som kunne hjelpe og føle et ansvar, sier Dregelid.

Plikt til å hjelpe

Hun er en av mange nordmenn som gjør akkurat det: hjelper mennesker som har flyktet fra hjemlandet og har havnet i Norge. Du finner dem i byer og tettsteder over hele landet. Kvinner og menn i alle aldre, som bruker tid og penger på å hjelpe mennesker på flukt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn