- Gro har ansvaret for Gardermoen-skandalen

I Kåre Willochs øyne er det ikke tidligere statsråd Kjell Opseth som har størst ansvar for prosjekt Gardermoen: Den hovedansvarlige heter Gro Harlem Brundtland, og er ikke innkalt til høringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter høringenes første dag får tidligere samferdselsminister Kjell Opseth støtte fra uventet hold.

Kåre Willoch stemte i sin tid for Hurum, men mener i dag at Hobøl ville vært det beste alternativet.

Gros skylapper

- Det hersker en forvirring om at det er Kjell Opseth som har størst ansvar i denne saken, men det var tidligere samferdselsminister Kjell Borgen og Gro Harlem Brundtland som absolutt skulle til Gardermoen. Borgen var fra Hedmark, og tok dermed primitive lokalpolitiske hensyn. Deretter overbeviste han Gro, og sammen tok de på seg Norges største skylapper og satte kursen mot Gardermoen, sier Kåre Willoch.

- Burde Gro Harlem Brundtland vært innkalt til høringen?

- Det vil jeg ikke uttale meg om, men hun er hovedansvarlig for det som var hennes regjerings prestisjeprosjekt. En slik sak avgjøres ikke av samferdselsministeren alene.

- Det ville med andre ord vært naturlig å innkalle Brundtland?

- Både den tidligere statsministeren og samferdselsministeren er sentrale personer i denne saken.

Nytt utvalg

Kåre Willoch tar også til orde for at det opprettes et nytt granskingsutvalg, som ser på prosessen som førte fram til valget av Gardermoen.

- Et slikt utvalg kan belyse hele prosessen på en langt mer hensiktsmessig måte enn disse høringene er i stand til. Det er begrenset hva denne inkvisisjonsgjengen (komitémedlemmene, red.anm.) kan få fram i en begrenset spørrerunde, mener Willoch.

I motsetning til Carl I. Hagen, har han ingen tro på at høringene kan resultere i en riksrettssak.

- Nei, det tror jeg ikke. Men hvis dette hadde skjedd i det forrige århundret, ville det vært en selvfølge. I dag har ikke Stortinget kapasitet til dette, men saken bør så avgjort føre til en debatt om hvordan man best kan stadfeste ansvarsforhold.

Saksordfører Odd Holten i KrF sier at det aldri har vært på tale i komiteen å innkalle Gro Harlem Brundtland.

- Så dette innspillet kommer litt overraskende, selv om hun jo lenge var i posisjon som statsminister både da dette ble planlagt og bygd, sier Holten.