LANDSMØTE: Thorvald Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland følger med på avstemningen om heroinbehandling av rusavhengige under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Folkets Hus i 2015. Foto: NTB Scanpix
LANDSMØTE: Thorvald Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland følger med på avstemningen om heroinbehandling av rusavhengige under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Folkets Hus i 2015. Foto: NTB ScanpixVis mer

Thorvald Stoltenberg er død

Gro Harlem Brundtland om Thorvald: - En usedvanlig evne til å nå inn til mennesker han møtte

Tok imot dødsbudskapet med sorg.

«Det var med sorg jeg i formiddag mottok budskapet om Thorvald Stoltenbergs bortgang», skriver Gro Harlem Brundtland om Thorvald Stoltenbergs bortgang.

I sitt minneord om sin kollega og venn skriver hun videre:

«Samtidig har jeg sjelden opplevd en slik samtidig varm følelse av takknemlighet og glede over et så positivt og så rikt levd liv.

GODT FORHOLD: Gro Harlem Brundtland og Thorvald Stoltenberg hadde et godt forhold gjennom mange år som politiske kolleger. Foto: NTB Scanpix
GODT FORHOLD: Gro Harlem Brundtland og Thorvald Stoltenberg hadde et godt forhold gjennom mange år som politiske kolleger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jeg forstod på vår siste samtale at Thorvald også følte det slik. «Gro, jeg er 87 år og har levd et innholdsrikt og fantastisk liv». Han ville det skulle være slik vi skulle huske ham.

Styrke

Thorvald hadde en helt usedvanlig evne til å nå inntil de mennesker han møtte og de han arbeidet sammen med. Det var en styrke hvor han enn var, i diplomatiet, i FN, i Landsorganisasjonen, i Regjeringen og i de tallrike møtene med mennesker i det ganske land.

Thorvalds særegne varme og utstråling nådde så mange, påvirket så mange. Samtidig vet jeg at det gav ham en enorm glede å kunne dele, reise, inspirere og være en del av et stort sosialt fellesskap, i part og land.

Utrolig imponert

Jeg har vært utrolig imponert over energien og pågangsmotet, stå på humøret, også helt opp til de aller siste månedene og årene. Ingen oppgave for liten, ingen for stor- Slik var Thorvald unik, og slik vil jeg huske ham, som min flotte utenriksminister og nære venn og kollega gjennom så mange år.

Vi møttes, også sammen med våre familier og barn, allerede da jeg var ung lege og Arne Olav var i full gang med internasjonale spørsmål. Thorvald og Karin stod begge midt oppe i politikk, ledelse og forvaltning, han i LO, hun i departementet.

Jeg lærte mye av dem begge, lenge før jeg selv ble kallet til Kongens bord.

Jeg takker Thorvald for alt han har stått for, ute og hjemme, hans evne og vilje til å representere Arbeiderpartiet, Regjeringen og vårt land på en så overbevisende måte, i tiår etter tiår.

Takk, Thorvald!»

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer