Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro hentet støtte i blodig Algerie

ALGER (Dagbladet): Sikkerhetsvaktene fulgte den minste bevegelse med skarpe blikk og skarpladde våpen da Gro Harlem Brundtland i går gikk inn i Algeries utenriksdepartement. Den norske eksstatsministeren gikk uanfektet fram mot vertskapet i landet der blodet ennå ligger i gatene etter siste terroraksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro kjempet igjen for sitt kandidatur som ny generaldirektør i Verdens helseorganisasjon og fikk uventet sterk støtte fra landet med styrevervet i WHO.

  - Hun er en meget sterk kandidat, jeg mener hun fortjener stillingen, sa utenriksminister Ahmed Attaf etter det en time lange møtet med Gro.

Men før han uttalte sin klare støtte, hadde de to snakket nesten hele timen nettopp om den uendelige terroren som sønderriver landet. Forrige helg kom meldingen om at 412 barn, kvinner og menn bestialsk var blitt myrdet i en vestlig provins i landet. I går kom meldingen om at 22 var drept i en ny massakre søndag.

Stor respekt

Gro kom til Algerie med fem norske sikkerhetsvakter, men det lokale sikkerhetsoppbudet var langt fra dramatisk stort da den norske eksstatsministeren ble kjørt mellom departementene. Hele kortesjen besto av fem biler, mens tre væpnede politifolk på motorsykler dannet eskorte.

Utenriksminister Ahmed Attaf sa han hadde stor respekt for Gro.

- Vi setter også pris på at hun kommer hit for å fremme sitt kandidatur til tross for den spente situasjonen landet vårt opplever, sa han.
Men det algeriske vertskapet lot det likevel skinne igjennom at landet kommer til å stemme på gambieren Ibrahim Samba, i hvert fall i første valgomgang, slik Organisasjonen for afrikansk enhet, OAU, har anbefalt sine medlemsland.

Den afrikanske solidariteten er imidlertid ikke lenger hva den var. Etter det Dagbladet erfarer, kommer ikke Samba til å få de sju afrikanske stemmene selv i første omgang.

Flere runder

Og det vil bli flere omganger, der den svakeste kandidaten blir eliminert i hver valgomgang. Inntil en kandidat får flertall med 17 stemmer.

Da kan alt skje, men det vil uten tvil være et pluss ikke å være kandidat for en region. Det vil ikke Gro Harlem Brundtland være. Hun har bevisst unngått uttalt støtte fra EU. Hun vil være kandidat for sør heller enn for nord. Landene i sør ser at hun har kraft til å gjøre noe med WHO. Algerie lot det klart skinne gjennom i går at landet ønsker større prioritet og bedre ressursfordeling hvis hun blir valgt.

- Da jeg reiste fra Norge, sa jeg det ikke var noe godt råd å avlyse besøket. Å møte folk og få mer direkte informasjon på bakken er åpenbart den riktige måten å å takle problemene på, sa hun på en pressekonferanse.

- Algerie er et krysningspunkt for Afrika, Sør-Europa og Midtøsten, sa helseminister Yahia Guidoum til Gro. Han mente at landet fortjente større innflytelse. Gro Harlem Brundtland minnet ham om at de nordiske landene hadde støttet den algeriske kandidaten til samme stilling i 1994, selv om han til slutt tapte.

Terroren rammer nå Algerie hver eneste dag.

- Jeg håper Algerie gradvis kan overvinne terrorismen, sa Gro etter møtet med Attaf, der de hadde diskutert WHO i ti minutter og situasjonen i landet resten av tida.

Dialog

- Det er dialog mellom myndighetene her og FN-organisasjoner blant annet knyttet til menneskerettigheter. Det har vært på tale å besøke landet, men det er ikke blitt noe av ennå. To representanter fra FN skulle komme hit for å undersøke påstandene om tortur. Det er viktig å forfølge ulike initiativer, ha en åpen diskusjon og belyse mulighetene. Utenriksministeren er invitert til Norge i 1998, sa Gro.

Hun satt igjen med et positivt inntrykk fra besøket.
Frankrike brøt i går for én gangs skyld sin vanlige taushet og fordømte på det sterkeste de siste massakrene og myndighetenes mangel på å komme befolkningen til unnsetning.

- Algirerne har rett til å være beskyttet, sa talsmannen for fransk UD. Frankrike sluttet seg til Tysklands initiativ om en europeisk konferanse om Algerie.

<B>SKUDDKLARE:</B> Sikkerhetsvakter med skarpladde våpen fulgte Gro for hvert eneste skritt.
<B>Gro Harlem Brundtland</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!