Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro hylles som seierherre i WHO

GENÈVE (NTB): Gro Harlem Brundtland ble mottatt med omfavnelser og stormende applaus da hun i formiddag kom til WHO-bygningen i Genève for å takke for valget som organisasjonens nye generaldirektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harlem Brundtlands vandring gjennom det store inngangspartiet artet seg som et triumftog.

  En snau time tidligere hadde de 32 medlemmene av styret i Verdens helseorganisasjon valgt henne som ny toppsjef med 18 stemmer, etter at hun hadde ledet i samtlige voteringsrunder.

  Hennes nærmeste konkurrent, Sir George Alleyn fra Barbados, fikk til slutt på 10 stemmer.

Ikke nervøs

Den norske delegasjonen inne i styresalen holdt Harlem Brundtland løpende orientert om gangen i voteringen.

  - Jeg kan ikke si at jeg var nervøs, men jeg var spent. Avstemningen tok jo noe lenger enn vi hadde regnet med, sa hun da hun steg ut av bilen utenfor WHO-hovedkvarteret.

  Den nye WHO-sjefen var strålende tilfreds med resultatet, og gjorde det helt klart at hun gleder seg til å ta fatt i juli.

  - Jeg følte at det var for tidlig å la være å bruke alt det jeg har av erfaring. Når du er 58 år er det for tidlig å sette seg ned og ikke gjøre noen ting, sa Gro, før hun forsvant i et hav av fotografer og journalister.

Tredje runde

Harlem Brundtland ble valgt i tredje formelle avstemningsrunde. Det sto til slutt mellom henne og den antatt sterkeste utfordreren, Sir George Alleyne fra Barbados.

 Gro ledet gjennom alle voteringsrudene. I første runde fikk hun 12 stemmer, og 15 i den andre.

  Ambassadør Morten Wetland, som har ledet valgkampen for Gro, ble etter at resultatet var kjent spurt om han så det som et tilbakeslag at Gro måtte gjennom så mange voteringer.

  - Vi sa på forhånd at vi tror hun vinner. Når det ble en omgang mer enn vi hadde regnet med, tar vi ikke det som et tilbakeslag, sa Wetland.

TAR OVER:Gro ønskes lykke til av avtroppende generalsekretær i WHO, japanske Hiroshi Nakajima.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!