FORNØYD MED MØTET: Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov ønsker velkommen til tidligere utenriksminister i Algerie Lakhdar Brahimi, Gro Harlem Brundtland, tidligere president i USA Jimmy Carter, tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan og tidligere president i Mexico Ernesto Zedillo.  Foto: Vasily Maximov / AFP / Reuters
FORNØYD MED MØTET: Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov ønsker velkommen til tidligere utenriksminister i Algerie Lakhdar Brahimi, Gro Harlem Brundtland, tidligere president i USA Jimmy Carter, tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan og tidligere president i Mexico Ernesto Zedillo. Foto: Vasily Maximov / AFP / ReutersVis mer

Gro i atomsamtale med Putin: - Overhodet ikke betenkelig!

- Ga et seriøst og solid inntrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi snakket om store internasjonale problemstillinger, med fokus på Ukraina, Iran og det kjernefysiske programmet, hvordan man skal møte trusselen fra IS i Syria og Irak, sier Gro Harlem Brundtland til Dagbladet.

Sammen med flere representanter for «The Elders» møtte hun Putin i Moskva onsdag kveld. Møtet fant sted i Putins residens, og varte i to timer og femten minutter.

I Moskva møtte de også utenriksminister Lavrov, og målet med besøket var å diskutere noen av de viktigste temaene innenfor internasjonal politikk i dag, deriblant Midtøsten, kampen mot terrorisme og FN-reform.

- Putin forpliktet seg - Ukraina tok en stor del av samtalen, og Putin understreket at Russland forpliktet seg til gjennomføring av Minsk II avtalen, sier Brundtland på telefon fra Tel Aviv.

Der er hun sammen med USAs tidligere president, Jimmy Carter.

Sammen har de hatt samtaler med arabiske politikere og medlemmer av Knesset om konflikten mellom Palestina og Israel.

- Det er for så vidt en tilfeldighet at dette møtet kommer rett etter Moskva-møtet. Vi fløy direkte til Tel Aviv etter at møtet med Putin var over onsdag kveld, sier Brundtland.

Politiske tungvektere I Moskva var en større delegasjon fra «The Elders» på plass. Der var både tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan (leder av «The Elders»), Gro Harlem Brundtland (nestleder), tidligere president i USA Jimmy Carter, tidligere president i Finland Martti Ahtisaari, tidligere president i Mexico Ernesto Zedillo og tidligere utenriksminister i Algerie Lakhdar Brahimi.

«The Elders» er en gruppe som i deres egne ord er «uavhengige globale ledere som jobber sammen for fred og menneskerettigheter».

Gruppa, som i skrivende stund består av 12 diplomatiske og politiske tungvektere, ble grunnlagt av Nelson Mandela i 2007. Den gang under lederskapet til erkebiskop Desmond Tutu.

- Putin har et solid overblikk - Hvordan var samtalene Putin om Ukraina?

MANGE RUNDT BORDET: Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov og president Vladimir Putin (høyre) hadde besøk av (fra venstre) tidligere utenriksminister i Algerie Lakhdar Brahimi, tidligere president i Mexico Ernesto Zedillo , tidligere president i Finland Martti Ahtisaari, tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan (leder av «The Elders»), tidligere president i USA Jimmy Carter og nestleder i «The Elders», Gro Harlem Brundtland. Foto: Alexey Nikolsky / EPA / Reuters
MANGE RUNDT BORDET: Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov og president Vladimir Putin (høyre) hadde besøk av (fra venstre) tidligere utenriksminister i Algerie Lakhdar Brahimi, tidligere president i Mexico Ernesto Zedillo , tidligere president i Finland Martti Ahtisaari, tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan (leder av «The Elders»), tidligere president i USA Jimmy Carter og nestleder i «The Elders», Gro Harlem Brundtland. Foto: Alexey Nikolsky / EPA / Reuters Vis mer

- Vårt inntrykk var at han hadde solid oversikt over alle de temaer vi reiste med ham. Han ga et seriøst og solid inntrykk.

- Det sentrale, sånn vi ser det, er at Minsk II-avtalen blir gjennomført. Partene i Ukraina, også i Kiev, må klare å bevege seg framover. At sanksjonsregimet tar slutt, har Russland innflytelse på selv, sier Brundtland.

The Elders har allerede vært involvert i en rekke konflikter siden opprettelsen i 2007. De var aktive under Den arabiske våren og har i løpet av årene sendt en rekke delegasjoner til Midt-Østen for å arbeide med en løsning på konflikten mellom Israel og Palestina

- Ikke betenkelig Gruppa er tydelige på at de involverer seg som privatpersoner, og har ikke bindinger til noen andre enn seg selv.

- Ser du noen betenkeligheter ved at en slik elitegruppe, uten tilknytning til folkevalgte organer, reiser rundt og øver innflytelse i toppmøter med statsledere?

- Overhodet ikke! Den innvendingen har jeg aldri hørt. Det spørsmålet kan du da stille til enhver NGO i verden. Hva skulle være ulempen med at vi kjemper for fred og menneskerettigheter? Vi er alle utgått av demokratiske land med ytringsfrihet, svarer Brundtland, og legger til:

- Vi er opptatt av vår egen uavhengighet. Mandela valgte mennesker han hade tro på at kunne være uavhengige stemmer, og at vi ville være frie til  si hva vi mener. Mandela mente en gruppe mennesker burde jobbe for og med hverandre for å bidra til fred og menneskerettigheter.

Inspirert av Branson og Gabriel Ifølge nettverkets egen hjemmeside sprang konseptet ut av en samtale mellom den britiske entreprenøren Richard Branson og musikeren Peter Gabriel.

Ideen deres var enkel - veldig mange samfunn verden over ser til sine eldre for veiledning og råd. Hvorfor ikke da samle noen av verdens mest kompetente innenfor områdene diplomati og menneskerettighetsarbeid for å bistå et stadig mer globalisert verdenssamfunn?

Gro Harlem Brundtland opplever ikke at det er en stor overgang fra det å være statsminister til denne typen «skyggediplomati».

- Det er ingen stor overgang fra å være norsk statsminister eller partileder. Den brede oppslutningen i Norge om FN, internasjonale menneskerettigheter, fredsinitiativer og bærekraftig utvikling, gjorde at jeg til enhver tid i disse spørsmålene kunne bruke min stemme og samtidig vite at jeg hadde støtte i den norske regjeringen og befolkningen, sier Brundtland, før hun legger til:

- Men å være leder for WHO og skulle representere 192 forskjellige medlemsland var nok annerledes, sier Brundtland.