Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro må rydde opp i WHO

GENÈVE (NTB): - Som ny generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) overtar Gro Harlem Brundtland ansvaret for en syk pasient - men pasienten ligger ikke på dødsleiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener en høytstående tjenestemann i organisasjonen til NTB. Tjenestemannen, som ikke ønsker sitt navn offentliggjort, fremholder at WHO de siste årene har manglet en klar målsetting og en fast ledelse.

  - Dette har virket demoraliserende på det store flertallet av de ansatte som er faglig dyktige og ønsker å gjøre en god jobb, sier han.

Skandaløs rekruttering

Tjenestemannen betegner ansettelsespolitikken under den avtroppende WHO- sjefen, japaneren Hiroshi Nakajima, som en skandale.

 I løpet av Nakajimas ti-årige funksjonstid er det øvre ledersjiktet blitt dobbelt så stort, samtidig som virksomheten er skåret ned.

 Mange av de nye lederne har fått stillingen takket være personlige kontakter, mens faglig dyktighet har vært av underordnet betydning.

  Medlemslandene har latt være å gripe inn fordi ansettelser er en del av generaldirektørens ansvarsområde. Men kameraderiet har undergravd WHOs troverdighet og tillit hos regjeringene i medlemslandene.

  - Brundtlands største utfordring blir å riste treet slik at alle de døde bladene faller av. Like viktig er det at hun gir organisasjonen en målsetting som er klar og tydelig for dem som arbeider her.

Bred støtte

I sin nye jobb kan Brundtland regne med entusiastisk støtte fra den delen av staben som er faglig kvalifisert, og som lenge har ønsket et skifte.

  - De andre frykter forandringen, men det er mulig å foreta utskiftningene på en skånsom måte så det ikke får preg av en hevnaksjon. For en stor del dreier det seg om mennesker som raskt nærmer seg pensjonsalderen, slik at problemet kan løses ved naturlig avgang.

Flerkulturelt

Ifølge tjenestemannen blir Brundtlands største personlige utfordring å arbeide i et flerkulturelt miljø, der vestlig «rett på sak»-holdning kan kollidere med Østens motvilje mot å si nei og snakke om ubehagelige ting.

  - Her må hun være følsom og lydhør så hun ikke trår feil. Slikt kan det lett bli konflikter av, og hun bør derfor skaffe seg gode rådgivere som kan hjelpe henne til å styre utenom de verste fallgruvene, sier NTBs kilde.

<B>BLE SJEF:</B> Int3ens lobbyvirksomhet fra Norges side lyktes til slutt. Men nå må vår tidligere statsminister brette opp ermene igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!