Statsministeren måtte til slutt bæres av toget.

Gro Harlem Brundtland måtte reddes av konduktøren fra pågående mannfolk.

Dette er historien om en togtur som gikk fullstendig av hengslene.

Valgkampen som sporet av

Publisert
Sist oppdatert

Den famøse togturen er omdreiningspunkt for episode tre av NRK-serien «Makta». Episoden kommer søndag.

«Det hadde startet dårlig denne gangen, med en togtur gjennom Gudbrandsdalen til Trondheim», skriver Gro Harlem Brundtland i sin selvbiografi «Mitt liv» fra 1997.

Turen kom skjevt ut allerede fra starten da Per Kleppe, som forlot Finansdepartementet for Planleggingsdepartementet i 1979, lanserte nye og upopulære skattegrep til en radioreporter som var med på turen. Partiledelsen var ikke informert.

PÅ PERRONGEN: Odvar Nordli og satssekretær Paul Engstad på den historiske togturen. Foto: Åsgeir Valldal / Dagbladet
PÅ PERRONGEN: Odvar Nordli og satssekretær Paul Engstad på den historiske togturen. Foto: Åsgeir Valldal / Dagbladet Vis mer

«Dette har je itte hørt noe om» var statsminister Oddvar Nordlis svar da han ble spurt om Kleppes uttalelser.

«Slik sporet valgkampen av helt fra starten av», skriver Gro Harlem Brundtland i sin selvbiografi.

Derfra skulle det bare bli verre – og villere.

KRINGKASTET: Journalister var med på togturen. Foto: Åsgeir Valldal / Dagbladet
KRINGKASTET: Journalister var med på togturen. Foto: Åsgeir Valldal / Dagbladet Vis mer

Spekemat og sprit

Nattoget til Trondheim var fullt av journalister, Arbeiderparti-topper og fagforeningsfolk. Tanken var at de skulle gjøre noen stopp opp igjennom Gudbrandsdalen. Men allerede på Lillestrøm var følget godt i gang:

I en fotnote i Hans Olav Lahlums biografi om Reiulf Steen, går det fram at Sigbjørn Johnsen, som senere ble finansminister, var med på togturen. Men han gikk av allerede på Hamar.

Han har uttalt til Lahlum at alkoholkonsumet på toget var i ferd med å ta av alt på Lillestrøm.

INN I NATTEN: Statsminister Odvar Nordli og partiformann Reiulf Steen går ombord i valgtoget på Østbanen i Oslo 22. august 1979. Før toget var framme i Trondheim hadde Arbeiderpartiets valgkamp sporet helt av. Foto: Paul Owesen / NTB
INN I NATTEN: Statsminister Odvar Nordli og partiformann Reiulf Steen går ombord i valgtoget på Østbanen i Oslo 22. august 1979. Før toget var framme i Trondheim hadde Arbeiderpartiets valgkamp sporet helt av. Foto: Paul Owesen / NTB Vis mer

Statsminister Oddvar Nordli var blant de som hadde forsynt seg grådigst:

«Reiulf Steen var synlig påvirket, men for anledningen ikke den som drakk mest. Statsminister Odvar Nordli mistet helt kontrollen. Under et stopp på Otta måtte statsministeren nærmest bæres av og på toget. Ved ankomst Trondheim var han for redusert til å kunne si noe fornuftig om rentetak», skriver Lahlum i sin biografi.

For Gro Harlem Brundtland ble det en stri natt:

I DAG: Tidligere Ap-leder og statsminister Gro Harlem Brundtland var klar på at valgkampen sporet av under togruten. Foto: Javad Parsa / NTB
I DAG: Tidligere Ap-leder og statsminister Gro Harlem Brundtland var klar på at valgkampen sporet av under togruten. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

«Jeg var kommet meg i seng i rimelig tid, men hadde fått hjelp av konduktøren for å være i fred for pågående mannfolk i togkorridorene den natta», skriver hun i selvbiografien, og fortsetter:

«Neste dag, under pressekonferansen i Trondheim, var flere enn én i dårlig form. Lite søvn, flere drammer enn godt var til spekeskinke og flatbrød, satte sine spor, både på partiets og regjeringens ledelse.»

NÆRT: Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen hadde et nært forhold - i det minste politisk, under hennes første tid i rikspolitikken. Men fra 1979 surnet forholdet. Snart var det en isfront mellom de to. Her fra landsmøtet i 1975. Foto: Henrik Laurvik / NTB
NÆRT: Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen hadde et nært forhold - i det minste politisk, under hennes første tid i rikspolitikken. Men fra 1979 surnet forholdet. Snart var det en isfront mellom de to. Her fra landsmøtet i 1975. Foto: Henrik Laurvik / NTB Vis mer

Tafsing og grovt snakk

Eva Bratholm var politisk reporter i Dagbladet i 1979 og med på turen. Hun er med som karakter i tredje episode av «Makta».

- Jeg har fått se episoden på forhånd, og det er jo ikke alt som stemmer med slik det var. Det er helt riktig at det var mye drikking på den turen. Men det var ikke et slik sjøslag som det fremstilles som i episoden. I virkeligheten var det mye fyll, men av den roligere typen. Mange sovnet i stolen der de satt, sier Bratholm til Dagbladet.

VITNE: Eva Bratholm var Dagbladets utsendte reporter på turen. Foto: Dagbladet
VITNE: Eva Bratholm var Dagbladets utsendte reporter på turen. Foto: Dagbladet Vis mer

- Gro Harlem Brundtland skriver i sin selvbiografi «Mitt liv» om togturen at hun måtte få hjelp fra konduktørene for å unnslippe påtrengende mannfolk på vei inn i sin sovekupé. Hvordan husker du dette?

- Det var mye påtrengende mannfolk, det husker jeg også. Så der støtter jeg Gro fullt ut. Dette var jo lenge før metoo. Det var i det hele tatt veldig annerledes, mye tafsing og grovt snakk. Så du måtte bestemme deg. Jeg bestemte meg i alle fall for å være tøff for å overleve i det gamet.

- Du var 26 år gammel og måtte stå i det?

- Det var bare å akseptere at det var en del av gamet, riste det av seg og gå videre. Tonen var sånn, sier Bratholm.

ISFRONT: Arbeiderpartiets landsstyremøte i 1979. Partiet hadde lagt bak seg det de så på som et dårlig valg. Forholdet mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen var blitt kjølig. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB
ISFRONT: Arbeiderpartiets landsstyremøte i 1979. Partiet hadde lagt bak seg det de så på som et dårlig valg. Forholdet mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen var blitt kjølig. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

Taushets-kodeks

At statsministeren var snydens, ble ikke en skandale i 1979. Pressen hadde høy terskel for å skrive noe om politikeres alkoholbruk den gangen, og spyttet heller ikke i glasset selv.

- Det var en slags kodeks at den slags skrev man ikke om. Men det må vurderes i historisk kontekst. Du kan ikke se det med dagens øyne. Både røyking og drikking mye vanligere på den tida enn det er i dag, sier Bratholm.

- Det blir som når vi dag ser at folk røyker på gamle filmer. Folk blir jo helt sjokkert. Men sånn var det før.

TØRST, TØRSTERE: «Reiulf Steen var synlig påvirket, men for anledningen ikke den som drakk mest. Statsminister Odvar Nordli mistet helt kontrollen», skriver Hans Olav Lahlum om togturen i sin Reiulf Steen-biografi. Bildet er tatt senere samme høst. Foto: Odd H. Anthonsen/Dagbladet
TØRST, TØRSTERE: «Reiulf Steen var synlig påvirket, men for anledningen ikke den som drakk mest. Statsminister Odvar Nordli mistet helt kontrollen», skriver Hans Olav Lahlum om togturen i sin Reiulf Steen-biografi. Bildet er tatt senere samme høst. Foto: Odd H. Anthonsen/Dagbladet Vis mer

Turen er i dag så sagnomsust at det ikke er lett å bringe på det rene hvem som faktisk var med og ikke.

I Frank Rossavis biografi om Einar Førde heter det: «Kjeldene seier dei ikkje hugsar om Einar Førde var med på toget. Dei hugsar ikkje om dei sjølve var med heller.»

I sin biografi om Reiulf Steen skriver Hans Olav Lahlum at Odvar Nordli i samtale med ham i 2015 innrømmet at han hadde vært alkoholpåvirket på togturen.

I FOKUS: I 1979 var Gro Harlem Brundtland i ferd med å seile opp som den mest styringsdyktige i Arbeiderpartiets ledelse. To år senere ble hun statsminister for første gang. Faksimile: Gudbrandsdølen Dagningen 25. august 1979
I FOKUS: I 1979 var Gro Harlem Brundtland i ferd med å seile opp som den mest styringsdyktige i Arbeiderpartiets ledelse. To år senere ble hun statsminister for første gang. Faksimile: Gudbrandsdølen Dagningen 25. august 1979 Vis mer

Konstruert Gro

Lahlum siterer også Nordli som ved en seinere anledning skal ha uttalt følgende om Gro, som på den tida framsto som den klart mest effektive av partiets ledertrio:

«Den dama er itte født, hu er konstruert».

- I den uttalelsen lå en anerkjennelse av effektivitet, men samtidig en mulig mistillit til hennes manglende empati, skriver Lahlum.

Lahlum slår fast at ideen om å sende regjeringen, Ap-topper, LO-topper og journalister på samme togtur utvilsomt var god, men utførelsen gjorde at det endte i en politisk katastrofe. Og Kleppes renteutspill omtaler han som «et politisk selvmål».

Arbeiderpartiet fikk 35,9 prosent av stemmene under kommunevalget i 1979. Det ble den gang sett på som et svært dårlig resultat. Det var syv prosentpoeng lavere enn oppslutningen i stortingsvalget to år tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer