Gro og Bill sammen i virus-krig

Gro Harlem Brundtland vaksinerte et barn i India. Bill Clinton gjorde det samme. FN og regjeringer, kjendiser og bedrifter samler seg til krig mot virus og basiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere CNN-eier Ted Turner og datamilliardær Bill Gates har allerede bidratt med store beløp. Nå skal også Norge delta i krigen. Det norske bidraget vil trolig bli et milliardbeløp.

- Beløpet er ikke fastsatt ennå. Men det vil dreie seg om et betydelig beløp, over flere år, sier statssekretær Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Han var tidligere ansatt som direktør hos Gro i Verdens helseorganisasjon (WHO) i Genhve.

Beløpet fra Norge skal deles mellom anskaffelse av vaksiner og tiltak for å få dem effektivt fordelt i enkelte land.

- Vi vil også gi bidrag til de enkelte land. Det er snakk om distribusjon av medisiner i land som ikke har helsevesen. Nye måter å oppbevare og fordele medisiner på vil trolig redusere dødeligheten i vesentlig grad. Det er slike tiltak, som går på infrastrukturen i de enkelte land, vi gjerne vil få satt i gang, sier Gahr Støre.

Kriger stoppes

Tre millioner barn dør hvert år av sykdommer som kunne vært forhindret med vaksiner. Det dreier seg om sykdommer som i rike land ikke lenger er en trussel: Polio, meslinger, kikhoste, difteri, stivkrampe og tuberkulose. Men for å få tatt knekken på disse sykdommene i hele verden, må om lag 30 millioner barn vaksineres- hvert år. Det er en enorm oppgave, både praktisk og økonomisk.

Kampen mot polio er spesiell, den er allerede inne i den siste, avgjørende fasen. Kriger må stoppes for å få gjennomført vaksinasjonene.

Våpenhvile

Sist skjedde det i Afghanistan. Fra en mandag til en onsdag tok partene i borgerkrigen våpenhvile. Nær 30000 frivillige dro inn i Afghanistan og vaksinerte 4,5 millioner barn mot polio. Afghanistan har allerede sagt ja til en ny våpenhvile og en ny runde med vaksiner.

Gro appellerte til FN. Og FN appellerte til de krigende parter. Slik kom våpenhvilen i stand. Det samme har skjedd tidligere, i land som Angola, Kongo og Guatemala.

Da Gro tidligere i år lanserte et nytt initiativ, Den globale alliansen for vaksinering (GAVI), skjedde dette på et møte i Davos hvor verdens mektigste bedriftsledere var samlet. Hun opptrådte der sammen med Microsofts Bill Gates, som alene bidrar med 6,4 milliarder kroner til vaksinasjonsfondet som er en del av GAVI. Ted Turner, tidligere eier av TV-selskapet CNN, ga et enda større beløp. Men pengene hans ble gitt til FN generelt, selv om noe av bidraget hans er øremerket kampen mot polio.

UTRYDDES:WHO-leder Gro Harlem Brundtland, som her vaksinerer et indisk spedbarn, leder arbeidet for å få utryddet polio.