Gro overtar verdens helse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når Gro Harlem Brundtland nå overtar topplederjobben i WHO, påtar hun seg den tyngste oppgaven hun noen gang har stått overfor. Helsetilstanden i verden er ikke inne i en gunstig utvikling. Nye epidemier truer i de fattigste landene. Men verst er det at helsetilstanden i så sterk grad er knyttet til fattigdomsproblemet. Derfor vil de fremste utfordringene for WHO og Gro Harlem Brundtland ligge i den fattige delen av verden.
  • Men den første umiddelbare utfordringen vil ligge på det nære planet: Den nye generaldirektøren overtar en organisasjon som er sterkt demoralisert etter den nåværende toppsjefens tiårige regime. Kritikken mot ham er massiv både i og utenfor WHO. Han har favorisert sine egne, og latt helsepolitiske kvalifikasjoner komme i bakgrunnen. Han har løpt de multinasjonale legemiddelkonsernenes ærend i stedet for å stå opp for de fattige som ikke har råd til å ta i bruk de høyt prisede medisinene. Han har unnlatt å ta konflikter med de mektige bidragsytende landene som USA når amerikanske interesser sto mot u-landenes.
  • Gro Harlem Brundtlands styrke som generaldirektør for verdens helse er kombinasjonen av medisinsk innsikt, internasjonalt miljøpolitisk engasjement og lang politisk erfaring. Hun bør ha evnen til å se de helsepolitiske spørsmålene i et større politisk perspektiv. Hun har ved andre anledninger vist mot til å si fra når hun mener noe er galt. Vi håper og tror at hun ikke vil la seg binde av USA og andre stormakter på de fattige landenes bekostning i de viktige utviklingsspørsmålene.
  • Det er naturligvis en svakhet å komme fra et lite velstående land langt fra verdens store helsepolitiske problemer. Hun vil møte utfordringer av en type som hun ikke har trening i å hanskes med hjemmefra, kanskje særlig av kulturell art. Abort og fødselskontroll er kontroversielle emner i denne forbindelse. Men Gro Harlem Brundtland blir tatt imot med store forhåpninger innad i organisasjonen og har fått et klart mandat fra styret i WHO. Hun har dessuten USAs støtte. Det er et godt utgangspunkt ved siden av hennes egne kvalifikasjoner når hun nå skal gyve løs på de store internasjonale utfordringene.