Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro overtar verdens helse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når Gro Harlem Brundtland nå overtar topplederjobben i WHO, påtar hun seg den tyngste oppgaven hun noen gang har stått overfor. Helsetilstanden i verden er ikke inne i en gunstig utvikling. Nye epidemier truer i de fattigste landene. Men verst er det at helsetilstanden i så sterk grad er knyttet til fattigdomsproblemet. Derfor vil de fremste utfordringene for WHO og Gro Harlem Brundtland ligge i den fattige delen av verden.
  • Men den første umiddelbare utfordringen vil ligge på det nære planet: Den nye generaldirektøren overtar en organisasjon som er sterkt demoralisert etter den nåværende toppsjefens tiårige regime. Kritikken mot ham er massiv både i og utenfor WHO. Han har favorisert sine egne, og latt helsepolitiske kvalifikasjoner komme i bakgrunnen. Han har løpt de multinasjonale legemiddelkonsernenes ærend i stedet for å stå opp for de fattige som ikke har råd til å ta i bruk de høyt prisede medisinene. Han har unnlatt å ta konflikter med de mektige bidragsytende landene som USA når amerikanske interesser sto mot u-landenes.
  • Gro Harlem Brundtlands styrke som generaldirektør for verdens helse er kombinasjonen av medisinsk innsikt, internasjonalt miljøpolitisk engasjement og lang politisk erfaring. Hun bør ha evnen til å se de helsepolitiske spørsmålene i et større politisk perspektiv. Hun har ved andre anledninger vist mot til å si fra når hun mener noe er galt. Vi håper og tror at hun ikke vil la seg binde av USA og andre stormakter på de fattige landenes bekostning i de viktige utviklingsspørsmålene.
  • Det er naturligvis en svakhet å komme fra et lite velstående land langt fra verdens store helsepolitiske problemer. Hun vil møte utfordringer av en type som hun ikke har trening i å hanskes med hjemmefra, kanskje særlig av kulturell art. Abort og fødselskontroll er kontroversielle emner i denne forbindelse. Men Gro Harlem Brundtland blir tatt imot med store forhåpninger innad i organisasjonen og har fått et klart mandat fra styret i WHO. Hun har dessuten USAs støtte. Det er et godt utgangspunkt ved siden av hennes egne kvalifikasjoner når hun nå skal gyve løs på de store internasjonale utfordringene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!