Gro på delt førsteplass i åpent WHO-oppgjør

GENÈVE (NTB): Gro Harlem Brundtland passerte i dag første hinder i kampen om sjefsstillingen i Verdens helseorganisasjon (WHO). Men situasjonen er fortsatt helt åpen foran sluttoppgjøret kommende tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro havnet på en delt førsteplass med 30 stemmer da de 32 styremedlemmene i WHO skar ned søkerlisten til fem kandidater. Sir George Alleyne fra Barbados og Uton Muchtar Rafei fra Indonesia fikk også samme stemmetall.

 Alleyne er nominert som Latin-Amerikas kandidat og er WHOs regionaldirektør på det amerikanske kontinent, mens Rafei er organisasjonens regionaldirektør i Sørøst-Asia.

  Deretter fulgte Nafis Sadik fra Pakistan og Ibrahim Malik Samba fra Gambia med 27 stemmer hver.

Stor lettelse

I Gro Harlem Brundtlands valgkampstab ble resultatet av voteringen mottatt med glede og lettelse:

  - Dette bekrefter det vi både har håpet og trodd, nemlig at Gro ligger meget godt an, sier lederen for valgkampanjen, ambassadør Morten Wetland.

  Wetland sier at han etter dette ikke ser noen grunn til å forandre på de planene som er lagt for innspurten.

Møter

I uka som gjenstår til den endelige avgjørelsen satser Gro på å møte samtlige styremedlemmer, pluss en del andre nøkkelpersoner som har innflytelse på valgprosessen.

 En av dem hun skulle møte i dag, var Frankrikes helsedirektør som ikke sitter i WHO-styret, men som likevel har atskillig innflytelse i kraft av Frankrikes sterke stilling i organisasjonen.